duminică, 3 mai 2015

Aciditatea gastrică - remedii naturiste

Deseori se întâmplă ca după o masă copioasă să ne confruntăm cu disconfort stomacal şi senzatie de arsură  iar acest lucru este provocat, în majoritatea cazurilor, de alimentele picante sau de sucurile acidulate.
Acidul gastric este de fapt o secreţie produsă în stomac şi este formată, în mare parte, din acid clorhidric, clorură de potasiu şi clorură de sodiu. Ea este esenţială în procesul digestiv însă devine o problemă în momentul în care este produsă în cantităţi mari sau, din contră, scăzute, provocaând numeroase tulburări digestive, cum sunt gastritele, ulcerele gastrice, arsurile stomacale etc. Prezenţa acidului clorhidric în stomac este necesară. Dar stresul, consumul de alcool şi fumatul determină mucoasa stomacului să secrete un surplus de acid clorhidric. Atunci când sucul digestiv are o aciditate peste limita normală (1,5-1,8 la 1/l de lichid ingerat) devine agresiv şi provoacă arsuri sau sângerări ale mucoasei.

Pot exista mai mulţi factori  care duc la aciditatea la stomac însă principala cauză este lipsa vitaminelor şi mineralelor necesare pentru producţia şi absorbţia de acid gastric.
Există unele remedii naturiste pe care vi le pot recomanda:

1. Frunzele de busuioc Frunzele de busuioc sunt recunoscute pentru proprietăţile lor benefice asupra mucoasei stomacale. Mestecând câteva frunze de busuioc după ce ai servit cina vei preveni apariţia acidităţii gastrice sau poţi ameliora simtomele. Busuiocul poate fi consumat ca atare sau în ceaiuri.
2. Bananele Bananele au un efect natural antiacid în corp, deci dacă suferiţi din cauza arsurilor gastrice, încercaţi să mâncaţi câteva banane pentru a calma durerea. De asemenea, le puteţi consuma sub forma unui milkshake delicios. Bananele sunt indicate şi în caz de ulcer, normalizare a tensiunii arteriale, împotriva constipaţiei şi, mai nou, folosind coaja de babană, vei scăpa de senzaţia de mâncărime resimţită după înţepăturile de ţânţari.
 
3. Ghimbirul Substanţele active din ghimbir ajută la combaterea arsurilor stomacale cu cel puţin 40% şi elimină greaţa, fără a provoca reacţii adverse precum somnolenţa. De asemenea, ghimbirul consumat sub formă de ceai sau ca atare, în stare proaspătă, stimulează funcţia ficatului şi a fierii, prevenind apariţia crizelor biliare şi a calculilor renali.
4. Laptele Laptele conţine mult calciu şi poate ameliora senzaţia de arsură la stomac. Beţi un pahar mare cu lapte rece după o masă şi veţi scăpa de simptomele provocate de aciditate şi arsuri.
Laptele cu conţinut scăzut de grăsimi, băut rece, neutralizează temporar aciditatea stomacului şi ajută la ameliorarea arsurilor.

5. Guma de mestecat Nu este nevoie să mesteci continuu gumă de mestecat, nici măcar nu este indicat acest lucru, însă după fiecare masă  medicii recomandă să facem acest lucru pentru că astfel prevenim apariţia arsurilor stomacale prin dublarea cantităţii de salivă din esofag, care are rolul de a neutraliza acizii dins tomac.
Alte sfaturi utile în combaterea arsurilor stomacale sunt: mestecaţi încet pentru a permite stomacului să digere mai rapid alimentele ingerate, nu leneviţi în pat după masă, deşi tentaţia este mare şi dormiţi pe partea stângă sau pe spate, cu umerii şi capul mai sus decât restul corpului, pentru că gravitaţia poate ameliora senzaţiile neplăcute.
De asemenea, încercaţi, pe cât posibil, să evitaţi alimente precum ceapa, usturoiul, roşiile, chips-urile, alcoolul, prăjelile, citricele etc. pentru că acestea relaxează sfincterul şi muşchii dintre stomac şi esofag, favorizând astfel instalarea arsurilor.
 
Dintre cele mai la îndemână legume care pot calma arsurile gastrice sunt și următoarele:
Cartofii
Sunt renumiţi pentru efectul lor calmant asupra mucoasei stomacului. În zilele foarte obositoare, terapeuţii recomandă dieta care să conţină câte trei pahare cu suc proaspăt de cartofi sau câte două porţii de piure de cartofi. O astfel de terapie, dacă este urmată de trei-patru ori pe săptămână, are efect preventiv şi elimină riscul de a creşte nivelul acidităţii gastrice.
Varza
Este bogată în substanţe mucilaginoase tămăduitoare. Pentru efectul protector, acestea sunt asemănătoare cu cele produse de membrana mucoasă a organelor interne şi a stomacului. Nutriţioniştii europeni recomandă consumul verzei în prevenirea şi în tratarea hiperacidităţii. Consumă câte 500 ml de suc proaspăt de varză, în mai multe doze, pe o perioadă de zece zile.
Morcovii
Medicina tradiţională recomandă consumul sucului de morcovi proaspeţi pentru efectul lor alcalin. O porţie de 200 ml de suc pe zi protejează mucoasa stomacului şi previne efectele hiperacidităţii gastrice: balonările urmate de crize de gastrită. De asemenea, specialiştii spun că piureul de morcovi este un aliment sănătos pentru persoanele care prestează activităţi stresante şi acţionează contra cronomentru deoarece are efect calmant şi cicatrizant pentru mucoasa gastrică. Piureul de morcovi este un aliment sănătos şi gustos.
În mai mult de 40 de studii de specialitate despre relaţia dintre apariţia diferitelor forme de cancer digestiv şi consumul ridicat de morcovi, 75% dintre ele au demonstrat o reducere a riscului îmbolnăvirii cu această maladie în cazul celor care consumă această legumă.
Ţelina
Această legumă acţionează ca un bun agent digestiv. Specialiştii scot în evidenţă efectul antistres al ţelinei şi acţiunea ei relaxantă asupra stomacului şi a sistemului nervos. Mai mult, datorită unei substanţe asemănătoare insulinei, ţelina este bună şi pentru diabetici. Piureul de ţelină preparat cu lapte (câte şase linguri de lapte adăugate la 200g de ţelină fiartă) are un efect alcalin asupra tractului digestiv.
Broccoli
Broccoli s-a dovedit că are un rol important în protecţia împotriva cancerului digestiv şi de colon. În Japonia, unde incidenţa acestor forme de cancer este extrem de scăzută, se consumă legume din familia cruciferelor din care face parte şi broccoli. În schimb, în Marea Britanie, unde riscul apariţiei cancerului de colon este foarte mare, consumul acestor legume este mai puţin de un sfert din cel înregistrat în Japonia. Dieta care conţine suc sau piure de broccoli menţine sub control nivelul acidităţii gastrice.
Pentru a fi sănătoşi, specialiştii spun că meniul nostru zilnic trebuie să conţină legume şi alimente alcaline în proporţie de 60%.

Senzaţia de arsură gastrică este primul semn care anunţă instalarea unor boli precum gastrita sau ulcerul. Obligeana, gălbenelele şi lemnul dulce sunt remedii de top care scad secreţia acidă şi, implicit, împiedică evoluţia bolilor de stomac. Terapia cu plante nu ar trebui să dureze mai mult de şase săptămâni.

Citeste mai mult: adev.ro/mhucyw
Senzaţia de arsură gastrică este primul semn care anunţă instalarea unor boli precum gastrita sau ulcerul. Obligeana, gălbenelele şi lemnul dulce sunt remedii de top care scad secreţia acidă şi, implicit, împiedică evoluţia bolilor de stomac. Terapia cu plante nu ar trebui să dureze mai mult de şase săptămâni.

Citeste mai mult: adev.ro/mhucyw

Un comentariu: