vineri, 16 ianuarie 2015

Coaja de portocală confiată

Vreau sa vă prezint mai jos o rețetă foarte interesantă, dar delicioasă de coji de portocale confiate.
Când mâncăm portocalele, nu aruncăm cojile după aceea, ci le păstrăm pe un ziar până când adunăm mai multe. După ce s-au strâns cel puțin 1 kg de coji, putem să trecem la treabă în prepararea deliciosului produs.
Sa vedem ce ingrediente vom folosi! 
 Avem nevoie de:
  • 1 kg coji de portocale (pere, caise);
  • 1,4 kg zahar;
  • timp și multă răbdare.

Preparare:

S-o luam ușor!
Pentru confiere, cojile de portocale se scot tăiate în 4-6 felii întregi și egale.

Se țin 3 zile în apa rece, schimbându-se apa de 2-3 ori pe zi, dupa care se scurg si se pun la fiert circa 2 ore, pana se înmoaie.

Se scurg si se lasă in apa rece 2 ore. Apoi se pun cate 3-4 coji una peste alta si se storc bine cu ambele maini.

Se aseaza circular intr-o cratiță si se toarnă peste ele un sirop subțire (1 kg zahar si 1, 5 l apa), se lasa sa dea 2-3 clocote, dupa care se iau de pe foc si se lasa asa pana a doua zi.

Se scurge siropul intr-un alt vas, se lasa sa se dea in clocot, adăugându-se 200 gr zahar. Se toarna siropul peste cojile de portocale si se lasa sa dea in clocot.

Se repeta aceasta operatie (fara sa adaugati zahar) de patru ori.

In a patra zi se adauga restul de zahar si se lasa sa fiarba 30 de minute, pana siropul se leaga ca la dulceata. La ultima fierbere se poate adauga 1 lingura de zeama de lamaie.

Se pune in borcane cat este calda si se inchide ermetic.

Mentiuni:

Se mai pot confia pere, caise. Fructele pentru confiat, trebuie sa fie mai verzi si tari (ca sa nu se sfarame la fiert).
Pentru pere, procedati astfel:
Curatati fructele de coaja, taiati-le in doua, scoateti semintele apoi fierbeti pana se inmoaie putin. Scurgeti de apa in care au fiert, puneti peste ele apa rece in care le lasati 2 ore. In continuare procedati ca la cojile de portocale.

Pentru caise, procedati astfel:
Fructele se curata de coji si de samburi. Se tin in apa de var strecurata, circa 2-3 ore. Se spala bine cu apa rece apoi se procedeaza ca la cojile de portocale.

Cand folositi fructele confiate, scurgeti-le intr-o strecuratoare de siropul in care au stat. Trebuie sa aiba aspect sticlos. Folositi fructele pentru creme sau pentru ornatul prajiturilor.

4 comentarii: