luni, 23 februarie 2015

Ce este henna?

Henna (Lawsonia inermis) este un arbust tropical spinos din familia
litraceelor (Lythraceae), originară din regiunile tropicale și subtropicale din nordul Africii, Asia și Australia, cu frunze mici, dispuse față în față, și flori frumos mirositoare, a căror culoare variază de la alb la roșu. Este cultivată pentru colorantul obținut din frunzele uscate și zdrobite și ca plantă ornamentată și medicinală. Colorantul numit și el "henna" are o culoare roșcat-maronie și este folosit la vopsirea părului, ca tatuaj și drept colorant industrial.

Frunzele de henna au un conținut de colorant variabil, între 1% și 5%, în funcție de condițiile climatice si de sol.
Frunzele cu un continut inferior de colorant sunt recoltate separat si sunt folosite in industria colorarii parului,in timp ce frunzele de calitate superioara cu un continut de minim 4% colorant sunt folosite in arta tatuarii sau pentru a face diferite desene pe piele,cum sunt ceremoniile matrimoniale din Africa de Nord, Orientul Mijlociu şi Asia de Sud. Acest tip de henna este numit calitate Body Art. Folosita pentru colorarea parului, ofera culori mai bogate si mai stralucitoare.
Calitatea Body Art este 100% henna, cu cel mai ridicat conţinut de colorant
din recolta.
Henna există doar într-o singură nuanță, roșu. Toate mărcile care pretind că produc henna neagră, henna blond, castaniu sau alte culori, mint, unele nu au nici măcar un gram de henna în compoziție și, totuși pretind că este henna.
Mai mult decat atat, pentru a obtine diferite nuante adauga in compozitie substante periculoase fara ca macar sa fie mentionat pe ambalaj acest lucru. Para-fenilenediamina (PPD) este un aditiv folosit pentru a se obtine o culoare mai inchisa a parului vopsit cu henna sau pentru tatuaje, pentru a se obtine un efect mai rapid si cu o culoare mai inchisa. Alti coloranti, cum ar fi carminul, toluenul 2,5-sulfat de diamina si pirogalolul sunt de asemenea cunoscute ca ingrediente utilizate. Nitratul de argint si cromul au fost de asemenea identificate in henna neagra.
În urma a ceea ce am citit și aflat până acum, cele mai bune rezultate s-am obtinut pregătind pasta de henna in felul urmator:
1. Amestecati henna cu zeama de lamaie(in nici un caz cu apa ) pana la consistenta unui piure, pentru 100 de grame aveti nevoie de vre-o 3 lamai.Daca e prea dura zeama de lamaie pentru scalp,utilizati jumatate
zeama de lamaie,jumatate bors acru sau vin. O lasati 24 de ore inchisa ermetic undeva mai la caldura (25 de grade este ideal)

2. Dupa 24 de ore,zeama de lamaie se absoarbe si pasta devine mai tare,adaugati din nou ceva acru,bors de casa sau vin pana are o consistenta cremoasa,nici prea tare,nici sa curga.

3. Adaugati ulei esential de tea tree cam 30-40 de picaturi la 100 gr pulbere,mai asteptati vre-o 3-4 ore sa-si faca efectul adica terpenele din ulei sa elibereze colorantul.

4. Abia acum se adauga uleiul de masline sau alt ulei la alegere,cam o lingurita la 100 gr pulbere.Mai puteti adauga 2 gălbenusuri de ou (emulsioneaza amestecul).

5. Cel mai important,ca pasta sa nu curga si sa nu se imprastie peste tot,adaugati vre-o 2-3 lingurite de zahar pudra in compozitie,ca prin magie pasta devine extrem de aderenta pe par si nu mai curge.

Apoi se aplică pasta obtinuta pe par. Pentru a reactiona cu cheratina din par trebuie mentinuta minim 4 ore.
Pentru o colorare uniforma,pasta trebuie adaugata din abundenta.
Dupa ce ati terminat de aplicat henna pe par cel mai bine este ca parul sa fie invelit intr-o folie de plastic. Acest lucru va menţine henna calda şi umeda, şi ajuta colorantul sa patrunda mai bine in firul de par.
Colorarea este permanenta,nu se duce la spalat.
Fiecare tip de par reactioneaza diferit asa ca inainte de a incerca testati pe o suvita de par sa vedeti ce nuanta va da. Toata lumea are o culoare diferită de păr, dieta diferita, şi diferite circumstanţe de mediu. Nuanta obtinuta cu henna va fi diferita si particulara pentru fiecare in parte.
Un mic truc pentru a nu se invechi este ca atunci cand aveti posibilitatea sa achizitionati henna cat mai proaspata(ma refer la pulbere si la data expirarii)se poate pastra in congelator si un an de zile fara a ii scadea puterea de colorare.La fel si pasta ramasa dupa vopsire,in caz ca nu ati stiut exact cat va trebuie,se pastraza la congelator pana la un an.
Purtati intotdeauna manusi cand va vopsiti,coloreaza foarte tare pielea si unghiile,culoare care poate ramane si pana la o luna in epiderma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu