Vreau sa vă prezint mai jos o rețetă foarte interesantă, dar delicioasă de coji de portocale confiate.

Sa vedem ce ingrediente vom folosi!
Avem nevoie de:
- 1 kg coji de portocale (pere, caise);
- 1,4 kg zahar;
- timp și multă răbdare.
Preparare:
S-o luam ușor!
Pentru confiere, cojile de portocale se scot tăiate în 4-6 felii întregi și egale.
Se țin 3 zile în apa rece, schimbându-se apa de 2-3 ori pe zi, dupa care se scurg si se pun la fiert circa 2 ore, pana se înmoaie.
Se scurg si se lasă in apa rece 2 ore. Apoi se pun cate 3-4 coji una peste alta si se storc bine cu ambele maini.
Se aseaza circular intr-o cratiță si se toarnă peste ele un sirop subțire (1 kg zahar si 1, 5 l apa), se lasa sa dea 2-3 clocote, dupa care se iau de pe foc si se lasa asa pana a doua zi.
Se scurge siropul intr-un alt vas, se lasa sa se dea in clocot, adăugându-se 200 gr zahar. Se toarna siropul peste cojile de portocale si se lasa sa dea in clocot.
Se repeta aceasta operatie (fara sa adaugati zahar) de patru ori.
In a patra zi se adauga restul de zahar si se lasa sa fiarba 30 de minute, pana siropul se leaga ca la dulceata. La ultima fierbere se poate adauga 1 lingura de zeama de lamaie.
Se pune in borcane cat este calda si se inchide ermetic.
Pentru confiere, cojile de portocale se scot tăiate în 4-6 felii întregi și egale.
Se țin 3 zile în apa rece, schimbându-se apa de 2-3 ori pe zi, dupa care se scurg si se pun la fiert circa 2 ore, pana se înmoaie.
Se scurg si se lasă in apa rece 2 ore. Apoi se pun cate 3-4 coji una peste alta si se storc bine cu ambele maini.
Se aseaza circular intr-o cratiță si se toarnă peste ele un sirop subțire (1 kg zahar si 1, 5 l apa), se lasa sa dea 2-3 clocote, dupa care se iau de pe foc si se lasa asa pana a doua zi.
Se scurge siropul intr-un alt vas, se lasa sa se dea in clocot, adăugându-se 200 gr zahar. Se toarna siropul peste cojile de portocale si se lasa sa dea in clocot.
Se repeta aceasta operatie (fara sa adaugati zahar) de patru ori.
In a patra zi se adauga restul de zahar si se lasa sa fiarba 30 de minute, pana siropul se leaga ca la dulceata. La ultima fierbere se poate adauga 1 lingura de zeama de lamaie.
Se pune in borcane cat este calda si se inchide ermetic.
Mentiuni:
Se mai pot confia pere, caise. Fructele pentru confiat, trebuie sa fie mai verzi si tari (ca sa nu se sfarame la fiert).
Pentru pere, procedati astfel:
Curatati fructele de coaja, taiati-le in doua, scoateti semintele apoi fierbeti pana se inmoaie putin. Scurgeti de apa in care au fiert, puneti peste ele apa rece in care le lasati 2 ore. In continuare procedati ca la cojile de portocale.
Pentru caise, procedati astfel:
Fructele se curata de coji si de samburi. Se tin in apa de var strecurata, circa 2-3 ore. Se spala bine cu apa rece apoi se procedeaza ca la cojile de portocale.
Cand folositi fructele confiate, scurgeti-le intr-o strecuratoare de siropul in care au stat. Trebuie sa aiba aspect sticlos. Folositi fructele pentru creme sau pentru ornatul prajiturilor.
Pentru pere, procedati astfel:
Curatati fructele de coaja, taiati-le in doua, scoateti semintele apoi fierbeti pana se inmoaie putin. Scurgeti de apa in care au fiert, puneti peste ele apa rece in care le lasati 2 ore. In continuare procedati ca la cojile de portocale.
Pentru caise, procedati astfel:
Fructele se curata de coji si de samburi. Se tin in apa de var strecurata, circa 2-3 ore. Se spala bine cu apa rece apoi se procedeaza ca la cojile de portocale.
Cand folositi fructele confiate, scurgeti-le intr-o strecuratoare de siropul in care au stat. Trebuie sa aiba aspect sticlos. Folositi fructele pentru creme sau pentru ornatul prajiturilor.
Este si sanatos
RăspundețiȘtergereDa, e adevarat.
RăspundețiȘtergereGustos si foarte sanatos!
Este similara cu reteta bunicii mele :)
RăspundețiȘtergereDeci, ai gustat produsul, Bianca!?
RăspundețiȘtergereSi, presupun ca ti-a si placut foarte mult, nu? :)