sâmbătă, 9 noiembrie 2013

Sfecla rosie - beneficiile ei

Sfecla rosie este de ajutor in nenumarate probleme de sanatate, inclusiv pentru detoxifierea ficatului. Sfecla rosie contine foarte multe substante ce protejeaza ficatul. Despre sfecla va mai putem spune ca isi pastreaza proprietatile indiferent de modul de gatire. Sfecla rosie stimuleaza sistemul imunitar imbunatatind respiratia celulelor si oxigenarea tesuturilor. Aceasta deoarece incurajeaza productia de globule rosii noi (un proces numit eritropoieza). Respiratia imbunatatita a celulelor contribuie la mentinerea conditiei optime a inimii, muschilor si nervilor.
Consumul de sfecla rosie este asociat si cu revenirea la normal a celulelor canceroase, deoarece altereaza rata lor de respiratie. Acest lucru nu vindeca neaparat boala insa poate contribui la prelungirea vietii si a calitatii acesteia (informatie preluata din cartea “150 de alimente esentiale pentru imunitate”de Kirsten Hartvig). Sfecla rosie contribuie la stabilizarea PH-ului (echilibrul acid-alcalin) din corp, fapt important pentru imunitate, deoarece bacteriile infloresc atunci cand echilibrul PH-ului din organism se strica.
Sfecla rosie se foloseste in tratarea cancerului (in special a leucemiei), a problemelor de piele, infectiilor cronice, bolile intestinului inflamat, bolilor de ficat si in prevenirea si tratamentul bolilor de inima si artritei reumatoide. Contribuie la metabolismul grasimilor, nu are efecte adverse si este bine tolerata de majoritatea oamenilor. Trebuie consumata pe o perioada lunga de timp pentru imbunatatirea starii generale de sanatate si a vitalitatii. Sfecla rosie este la fel de eficienta atat gatita cat si cruda sau sub forma de suc natural.
Sfecla rosie are calorii mai putine decat v-ati astepta. Sfecla rosie nu ingrasa. Chiar daca este dulce, sfecla rosie are are putine calorii – o cana (adica 170 grame) contine numai 75 calorii.
Printre substantele care impiedica buna functionare a ficatului se numara cofeina, alcoolul, medicamentele, anticonceptionalele, tigarile, carnea fripta la gratar, grasimile saturate, gazele de esapament, vaporii de vopsea, dietele bogate in proteine. Se intelege de la sine ca va recomandam sa evitati aceste lucruri dar daca doriti sa restabiliti buna functionarea a ficatului si este nevoie de detoxifierea acestuia va recomandam printre altele si sfecla rosie.
Sfecla rosie contine in primul rand potasiu si acid folic (Vitamina B9) cu ajutor in reglarea tensiunii arteriale si protectie cardiaca. Acidul folic este foarte util si necesar si in alimentatia gravidelor scazand semnificativ riscul aparitiilor malformatiilor congenitale.
Continutul de potasiu este mai mare decat la drojdia de bere iar proprietatile benefice ale sfeclei se pastreaza indiferent daca este servita cruda sau preparata. Proprietatile benefice ale sfeclei rosii nu se pierd prin fierbere sau gatire la cuptor.
Sucul de sfecla rosie are foarte multe vitamine, imbunatateste metabolismul, combate anemia si are efect de detoxifiere a ficatului ajutandu-l să distrugă grăsimile depozitate. In sfecla rosie se gaseste o combinatie unica de sodiu si calciu (10:1), ceea ce contribuie la dizolvarea calciului si eliminarea excesului lui din organism. Sfecla roşie are un intens efect de energizare şi de remineralizare a organismului avand in vedere ca are foarte multe glucide, oligoelemente (magneziu, fosfor, potasiu, fier) şi vitamine (A, B, C şi PP).
Pigmentul care dă sfeclei acea culoare intensa mov-rosiatica este un agent anticangerigen foarte puternic! Cercetarile in domeniu arata ca sfecla rosie este de un real ajutor in lupta contra cancerului de colon. Sfecla rosie activeaza doua enzime antioxidante din ficat glutation peroxidaza şi glutation-s-transferaza. Aceste enzime pot fi privite ca fiind niste adevarate garzi de corp ale celulelor ficatului, protejandu-le impotriva radicalilor liberi pentru ca astfel sa ne poata proteja organismul. Ficatul este principalul organ de detoxifiere din organismul nostru, unde substanţele toxice sunt defalcate şi eliminate, proces care generează o mulţime de radicali liberi.
Este contraindicată pentru diabetici, intrucat păstreaza un continut mare de zahar. Zaharul din compozitia sfeclei se absoarbe foarte repede in organism.
Sfecla rosie ajuta in detoxifierea ficatului dar aveti grija la alti factori care pot impiedica buna functionare a ficatului. Vestea buna este ca daca mentineti o dieta optima puteti mentine functiile normale ale ficatului. In afara de sfecla rosie va recomandam sa consumati multe legume precum varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles.
Sfecla (cantitate: 1/2 cana) are putine calorii (38), 0 colesterol, 65 mg sodiu, 0.2 g grasimi, 1 g proteine, 8 g carbohidrati, 1.7 g fibra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu