luni, 4 februarie 2013

Reteta personala de otet balsamic


Am o reteta personala de otet balsamic foarte sanatos, aromat si excelent pentru sanatatea noastra! Modul de producere este foarte simplu si la indemana oricui.
Poate fi produs din mai multe tipuri de fructe: mere, pere, prune, corcoduse sau gutui.Se poate folosi doar unul dintre aceste tipuri sau se pot face combinatii, dupa gust.
Se folosesc doar fructe coapte.
Cum se procedeaza?
Se spala fructele foarte bine. Apoi se taie in bucati si se maruntesc. In cazul merelor, perelor sau gutuilor, acestea trebuie date prin masina de tocat. Apoi se depoziteaza intr-un vas care se poate inchide ermetic, cum ar fi un bidon de 10 litri de apa plata. Se adauga peste pasta astfel obtinuta: sare (minim 1 lingurita la 2 kg), o legatura de patrunjel, o capatana de usturoi, 1 morcov taiat rondele subtiri, putin hrean, cateva boabe de piper, leustean, telina, menta, busuioc, coriandru dupa gust. Se completeaza apoi pana la 80 % din capacitatea vasului cu vin natural. Se pot folosi si alte condimente, dupa gustul fiecaruia.
Se lasa la macerat 20 de zile, apoi se strecoara zeama obtinuta si se poate consuma.
Se pastreaza la rece si ferit de lumina soarelui!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu