duminică, 3 februarie 2013

Mierea - o minune a naturii !

Mierea, acest minunat dar al naturii este folosita de milenii pentru intarirea
sanatatii. Produsa de albine din nectarul florilor, ea reprezinta un aliment constructiv, plin de elemente de care organismul are nevoie pentru dezvoltare si refacere.
Folosita la micul dejun ea reprezinta o sursa de energie care ajuta organismul sa inceapa cu bine activitatea zilnica.

Mierea contine toate vitaminele pe care nutritionistii le considera necesare sanatatii si multe minerale (cupru, 
mangan, calciu, potasiu, sodiu, magneziu, fier, fosfor, siliciu).


Atat vitaminele cat si mineralele variaza in functie de nectarul folosit de albine si in ultima instanta variaza in functie de resursele solului pe care cresc plantele respective.

Exista foarte multe sorturi de miere, unele monoflore adica produse dintr-un singur fel de flori (de salcam, de tei etc), altele produse din zonele deluroase sau submontane cu multe flori (miere poliflora). Mierea de padure sau de mana este cea mai remineralizanta miere.

Remarca: mierea nu se fierbe pe foc pentru a fi dezaharisita, deoarece se pierd substantele nutritive din ea si ramane doar un simplu indulcitor. Preferati mierea zaharisita caci ea contine toate substantele hranitoare.
Mierea din piata de cele mai multe ori este reincalzita pentru a nu fi zaharisita si pentru a arata limpede in scopul unei bune vanzari.

    Proprietati esentiale ale mierii

  • Este un exceptional indulcitor natural.
  • Satisface repede cererea de energie a organismului.
  • Ajuta la echilibrarea fizica si psihica, inlaturand oboseala.
  • Este un calmant care linisteste organismul.
  • Combate insomnia.
  • Dilata vasele sanguine si amelioreaza activitatea inimii, avand si un efect hipotensiv.
  • Are proprietati bactericide si bacteriostatice.
  • Are actiune usor laxativa si antiseptica.
  • Este asimilata usor si repede.
  • Nu irita mucoasa aparatului digestiv, influentand benefic flora intestinala.
  • Inlatura starile de voma la sugari.
  • Contribuie la eliminarea substantelor toxice din ficat si rinichi.
  • Este un bun expectorant, diluand secretiile bronhicesi si combatind tusea.
  • Limpezeste vocea in caz de ragusala.
  • Ajuta in afectiunile ficatului, afectiunile digestive, afectiunile renale sau ale sangelui (anemii, leucemii etc).
  • Inlatura carceii din picioare, tremurul mainilor sau al picioarelor, tremuraturi ale coltului gurii sau ale pleoapelor.
  • Are efecte benefice in artrite, artroze, arterite.
  • Inlatura migrenele.
  • Combate sterilitatea.
  • Extern are efecte cicatrizante fiind recomandata in cazul cosurilor, arsurilor si ranilor.


Cui poate fi recomandata mierea 

Toate aceate calitati ale mierii ne arata faptul ca mierea reprezinta un aliment ce poate fi recomandat tuturor, cu exceptia celor care sunt bolnavi de diabet.

Astfel consumul de miere asigura femeii gravide sanatatea fizica si pshihica, atat a ei cat si a fatului, iar sugailor si copiilor de orice varsta, o mai buna rezistenta in fata bolilor.

Deasemeni studentii si elevii pot considera mierea un pretios ajutor in perioada examenelor, cantaretii isi pot ameliora vocea iar batranii isi pot echilibra organismul.


Cum poate fi consumata mierea

Pentru sugari se foloseste ca indulcitor adaugat la lapte sau ceaiuri, administrandu-se in doze sporite pornind de la un varf de lingurita.

Pentru orice alta varsta consumul este variat, dupa dorinta. Ea poate fi folosita atat ca inlocuitor al zaharului cat si pentru ingrijirea sanatatii.

Exista foate multe retete naturale in care este inclusa mierea si in mod special se remarca cele care ajuta in cazul afectiunilor respiratorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu