duminică, 6 ianuarie 2013

Leacurile din cojile de fructe si legume

                  Inainte sa arunci cojile de la fructe si legume, informeaza-te. E bines a stii ca nu numai pulpa e benefica pentru organism si ca, adesea, cojile, ceea ce noi aruncam la gunoi, au calitati terapeutice nebanuite.
Astfel, cercetari recente au concluzionat ca acidul ursolic, o substanta din coaja marului, ofera multe beneficii oganismului, de la stimularea cresterii de tesut muscular pana la mentinerea sub control a colesterolului si a glicemiei.

Ceaiul preparat din coji de mere trateaza afectiuni ale apratatului respirator si nu numai. Din coji de mere se poate prepara, astfel, un macerat care se recomanda pentru reumatism: de seara, se pun la macerat, timp de 12 ore, opt linguri de coji de mere uscate si pisate, intr-un litru de apa. Amestecul se bea pe parcursul unei zile.

Coaja perelor contine fibre alimentare necesare unei digestii sanatoase si vitamine si nutrienti in cantitati mai mari decat pulpa. S-a constatat, de asemenea, ca in coaja perelor exista o substanta care poate inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.

Coaja de portocale contine o substanta care s-a dovedit ca previne cancerul de piele daca este consumata in mod regulat. Antioxidantii din coaja de portocale, de 20 de ori mai puternici decat cei din pulpa, pot reduce semnificativ nivelul de colesterol.
Leacurile din cojile de fructe si legume
Coaja de portocale nu e prea placuta la gust, putina lume se incumeta s-o muste, de aceea se recomanda rasa, in prajituri, sau pusa in storcator cu tot cu pulpa atunci cand iti prepari o bautura racoritoare.

Coaja de cartofi contine de zece ori mai multi antioxidanti decat leguma in sine si are un continut mare de fibre dietetice. Cartofii noi, de exemplu, sau cei copti pot fi mancati cu tot cu coaja.

Din coaja cartofilor se poate prepara un decoct cu efect remineralizant, antireumatic si antiinflamator. Pune cojile de la trei cartofi intr-un sfert de litru de apa si fierbe amestecul zece minute. Dupa ce se raceste, filtreaza-l. Zilnic, poti bea doua cani din acest lichid. Cojile de cartofi fierbinti, ramase dupa filtrare, pot fi folosite pe post de cataplasma in caz ca te dor oasele.

Cojile de rosii sunt, la fel, mai bogate in vitamina C si licopen, care ajuta la cresterea imunitatii si la sanatatea inimii, decat miezul. Indiferent cum le consumi, in salata sau gatite, in mancare, sa nu indepartezi
coaja.


Si inca un lucru despre rosii pe care ar fi bine sa-l tii minte si sa nu-l neglijezi niciodata. Intotdeauna consuma rosiile cu putin ulei, preferabil de masline, daca ai in casa, pentru ca numai asa te ajuta sa asimilezi o cantitate mai mare de licopen.

Sa avem sanatate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu