Modest condiment pentru unii, descoperire miraculoasa pentru altii,
usturoiul nu este folosit de azi, de ieri. Cateva papirusuri egiptene
datand din anul 1500 i.Cr. faceau deja referire la 22 de tratamente pe
baza de usturoi. In 1858, Louis Pasteur ii descoperea proprietatile
antibacteriene. In 1983, Sidney Belman, de la clinica Universitatii New
York, dovedea puterea sa antitumorala. Astazi, usturoiul este in voga.
Nu mai putin de 150 de cercetatori stiintifici si responsabili
guvernamentali s-au reunit la Washington in 1990 pentru a asista la
primul congres mondial pe tema binefacerilor curative ale usturoiului.
De atunci, mai multe studii medicale au incercat sa descopere secretele
medicinale ale usturoiului. Cum putem defini multiplele beneficii pe
care le poate aduce usturoiul? Printr-un acronim: A - antioxindant; I -
imunitate; L - longevitate.
Usturoiul: antioxidant
Este, probabil, unul
dintre antioxidantii cei mai utili datorita eficacitatii sale in
numeroase domenii. Ceea ce-l face sa fie un antioxidant atat de puternic
este compozitia sa variata a fitonutrimentilor: mangan, zinc, seleniu,
germaniu, vitaminele A si C. Toti acesti nutrimentifiind, la randul lor,
niste antioxidanti, usturoiul se poate deci defini ca un cocteil
antioxidant.
Usturoiul: imunitar
Usturoiul
este recunoscut de mult timp ca stimulant al sistemului imunitar care
creste puterea globulelor albe. El isi datoreaza aceasta proprietate mai
ales prezentei seleniului si a germaniului. Aceste elemente sunt bogate
in compusi antioxidanti sulfurati netoxici si biodisponibili, cum ar fi
S-alilcisteina si S-alimercaptocisteina, pe care le gasim in cantitate
mai mare in usturoiul uscat sau in ustuoiul kyolic.
Previne cancerul de stomac
In
vitro, s-a demonstrat ca usturoiul crud creste cu 140% puterea de
distrugere a tumorilor, iar usturoiul kyolic, cu 160%. La om s-a
observat ca proliferarea bacteriilor in stomac poate fi oprita de
compusii sulfurati din usturoi, reducandu-se astfel producerea
elementelor cancerigene (nitrosamine) si deci a cancerului de stomac.
Acest
lucru s-a dovedit extrem de evident intr-un vast studiu italian in care
s-a demonstrat ca nivelul de cancer de stomac era invers proportional
cu cantitatea de usturoi consumata. In Sardinia, de exemplu, unde se
consuma mult mai mult usturoi decat in nordul Italiei, incidenta
cancerului este de trei ori mai mica.
Aceste rezultate au fost
confirmate de un studiu chinez care s-a ocupat de efectele a patru
plante din familia Allium: usturoiul, hasma, ceapa si ceapa chinezeasca.
Marii consumatori de astfel de condimente au cu 40% mai putine riscuri
de a dezvolta un cancer de stomac.
Dar avantajele usturoiului nu
se opresc la cancerul de stomac. Impiedicand aflatoxina sa se dezvolte
si sa se lege de ADN dupa oxidare, el reduce si riscurile de cancer de
ficat, crescand nivelul de glutation (principalul antioxidant si
detoxifiant al organismului; el regenereaza vitamina C si este elementul
cheie al sistemului imunitar al celulei) produs de mucegaiul
Aspergillus. Aflatoxina se poate gasi pe nuci, orez, boabele de grau,
etc.
Dupa doctorul B. Lan (medic, doctor in medicina, 1997),
usturoiul este capabil sa incetineasca sau sa impiedice o multitudine de
maladii sau probleme - imbatranire, ateroscleroza, alergii, SIDA,
tensiune ridicata, colesterol, cancer, boli iflamatorii (artrita,
bronsita, apendicita, etc) si boli degenerative (scleroza in placi,
fibromialgia, etc) care sunt consecinta atacului radicalilor liberi.
Cele 8 binefaceri ale usturoiului
1. actioneaza ca un puternic antioxidant;
2. diminueaza presiunea sangvina;
3. stimuleaza sistemul imunitar;
4. reechilibreaza nivelul de zahar din sange;
5. previne atacurile cardiace;
6. ajuta la metabolizarea grasimilor;
7. alina durerile de picioare;
8. ajuta la prevenirea cancerului.
Am
putea sa-i adaugam proprietatea de antiviral si antifungic (omoara
ciupercile). In opinia doctorului Lan, usturoiul reduce stocarea
grasimilor in organism si favorizeaza eliminarea lor, precum si a
deseurilor. Astfel, se depune mai putina grasime in sange si in
tesuturi. De altfel, durerile de picioare sunt imputabile unei proaste
circulatii sangvine, unui nivel ridicat de colesterol si unei tensiuni
mari. Usturoiul, ameliorand toti acesti parametri, restabileste
sanatatea picioarelor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu