miercuri, 23 noiembrie 2016

Îmbătrânirea se produce noaptea

 Când ai trecut de 80 de ani, simţi în fiecare zi că îmbătrâneşti. Mulţi vârstnici spun că îmbătrânirea se produce noaptea. Nu  există explicaţie, dar fenomenul  este răspândit.


    Pe măsură ce trecem de jumătatea vieţii, este important să solicităm fiecare parte a corpului şi să o  folosim cât mai mult.
 
Dacă, de pildă  încetăm să mai  urcăm scările, după câteva săptămâni n-o s-o mai pu­tem face ca înainte.
 
Acelaşi lucru este valabil  şi pentru fiecare capacitate psihică în parte. De aceea, este ex­trem de  important, mai ales la o vârstă înaintată, să ne dăm toată osteneala pentru stimularea spiritului.


Încer­caţi permanent să faceţi ceva care să  ceară efort mental.
Citiţi ceva într-o limbă străină, dezlegaţi cu­vinte în­crucişate, repetaţi în cap tabla înmulţirii.
Chiar aşa, o mai ştiţi?


    Medicii specializaţi în geriatrie afirmă că, la bătrâneţe, e foarte bine să cânţi la un instrument.
În urma unor studii, s-a dovedit că persoa­nele vârstnice, care în ultimii 20 de ani au cântat la un instrument, sunt foarte sprintene şi se bucură din plin de  viaţă.


Creierul trebuie pus la  treabă.

O expe­rienţă  interesantă s-a petrecut cu un cuplu în vârstă.

Bărbatul a suferit un atac cerebral şi nu era deloc  bine.
Soţia lui mergea în fiecare zi la el, la spital, şi îi citea ziarul.
Încet, încet, l-a readus la viaţă pe soţul ei. Au trecut 8 ani de atunci şi trăiesc amândoi în propria lor casă. El mai are, ce-i drept, o mică infirmitate, dar min­tea îi este ageră. Citeşte în fiecare zi ziarul, de la pri­ma, pâna la ultima pagină.

Dacă vă număraţi printre cei cărora li se adre­sează acest articol, sfa­tul e unul sin­gur: activaţi-vă cre­ierul
 
Puneţi-l să  lucreze.
 
Desco­pe­riţi-vă domeniul pre­ferat, fie că e vorba de cărţi, de cuvinte încrucişate sau de exerciţii mentale.
Nu vă limi­taţi să staţi la televizor. Mintea  ră­mâne pasivă.

Ştirile sunt transmise de alţii, nu le-aţi des­coperit personal. E o informaţie pre­lucrată. De altfel, pentru mulţi vârst­nici,  televizorul este un somnifer ideal.

Evitaţi accidentele


*După 60 de ani, trebuie neapărat să  eliminaţi orice  pericol de căzături.
Pentru asta, trebuie să va antrenaţi picioarele, mergând prin casă sau ieşind cât mai des la o plimbare pe jos sau, dacă aveţi în casă o scară, s-o urcaţi fără să vă ţineţi de balustradă


    Fracturile provocate de căzături umplu spitalele  de oameni vârstnici. Pe măsură ce îmbătrânim, este im­portant să evităm absolut orice pericol. Şi s-o facem din timp.

Purtând, de pildă, încălţăminte stabilă cu tal­pă care să nu alunece sau să eliminăm "capcanele" din apartament: marginile covoarelor, pragu­rile uşilor, su­prafeţe denivelate etc.
O că­ză­tură la bătrâ­neţe poate avea urmări grave, de exem­plu, o fractură de col femural.

    Dacă locuiţi singuri, asiguraţi-vă că există cineva care să treacă o dată pe zi pe la dvs. sau să vă telefoneze. Nu vă jenaţi, ci ac­ceptaţi ajutorul cu recunoştinţă.

Nu vă suprasolicitaţi puterile muncind în exces, acordaţi-vă ore de răgaz şi"tran­şaţi" problema dacă este cazul, şi cu copiii dvs.
Nepoţii pot să crească şi familia poate să mănânce şi fără ajutorul dvs.!

Evitaţi substanţele puternic iritante, precum cafeaua sau ceaiul.

Şi consumaţi alcool cu măsură, el fiind un factor de risc important, când e vorba de căzături.

    Beţi cât mai multă apă, lucru pe care-l cam uităm la o vârstă înaintată. Puneţi de cu seara un pahar plin pe noptieră, ca să
 nu uitaţi să beţi apă dimineaţa, pe stomacul gol, după ce vă tre­ziţi.

Şi mai există o soluţie: puneţi pe mesele din casa câte un pahar cu  apă. De câte ori treceţi pe lângă ele, beţi o înghiţitură. În felul acesta, seara veţi şti  exact câtă apă aţi băut pe parcursul zilei.
    Faceţi, la două-trei luni, o analiză de sânge. Starea de oboseală, de sfârşeală, ar putea fi indiciul unei lipse de fier. Sfecla  roşie şi urzicile v-ar putea fi de mare  ajutor.

Frumuseţe la o vârstă înaintată

Frumuseţea vine mai ales din interior. Faţa unei persoane în vârstă reflectă atitudinea acesteia faţă de viaţă... Dacă trăim din  toată inima, şi ridurile par  mai "frumoase"

Îndeletnicirile creative motivează

Înainte vreme, femeile erau "con­dam­­nate" să poarte basmale pe cap, şor­ţuri lungi la brâu, fuste şi bluze fără nicio formă, mai ales cenuşii sau negre. Aşa era obi­ceiul şi toată lumea se supu­nea. Doamne fereşte să fi încercat să pui ceva roşu pe tine sau să porţi, la ţară, o pălărie în loc de basma. "Cum să te-mbraci aşa la vârsta asta?! E o ruşine!".

Din fericire, astăzi, vremurile s-au schimbat şi doam­nele vârstnice se pot îmbrăca după cum le place. fără stridenţe, dar nici cu haine călugăreşti.

Stimate doamne, îngrijiţi-vă şi faceţi-vă frumoase!

Îmbrăcaţi-vă frumos, nu doar când ieşiţi în lume, ci şi acasă, pentru dvs. şi pentru familia dvs. Este un lucru foarte important pentru sentimentul propriei valori.
Pur şi simplu, nu trebuie să abandonaţi cursa.
 
Întâlnim mereu oameni care nu-şi mai leagă şireturile de la pan­tofi, iar acasă poartă haine jerpelite. Pe măsură ce îm­bătrânim, tindem să nu ne mai acordăm sufi­cientă atenţie, aşa că nu e de mirare dacă nici ceilalţi nu ne mai găsesc atrăgătoare.
Dacă simţiţi că alunecaţi pe panta frumos. Şi dacă faptul că parul cărunt vi se pare că vă îm­bătrineşte, vopsiţi-l.
 
Mai impor­tant este, însă, să-l îngrijiţi ca lumea.
Periaţi-l în fiecare zi, mai întâi cu o perie de sârmă şi pe urmă cu una din păr.
Uneori, când vorbiţi la telefon, profitaţi, periindu-vă părul, pe toa­tă durata convorbirii. Şi nu uitaţi: peria tre­buie spălată o dată la câ­teva zile.

Centrul vieţii

La bătrâneţe, centrul vieţii se deplasează tot mai mult spre familie, spre partener, spre cămin.
Lucru ab­solut firesc, deşi, uneori, asta ne creează probleme şi avem impresia că nimeni nu mai are nevoie de noi.

A­mintiţi-vă, atunci, de vremurile când aţi avut  pe umeri responsabilitatea copiilor şi a slujbei şi sigur vă va aju­ta. Iar acum, aveţi timp pentru absolut orice: să vă plim­baţi, să citiţi o carte, să staţi la soare.
Îndreptaţi-vă toată grija asupra dvs.: îngrijiţi-vă trupul şi, bineîn­ţeles, su­fletul
  Oferiţi-vă o cremă mai bună, o carte in­tere­san­tă sau o bluză frumoasă.
 
Mergeţi la restaurant sau la cine­ma.
Toate  acestea vă vor întineri, rapid, cu mulţi ani.
Şi încă un sfat: nu purtaţi culori prea moho­râte şi închise.
Purtaţi ce vă stă bine, inclusiv materiale cu dungi, cu pătrăţele şi flori.
Ceva care să vă schimbe sta­rea sufle­tească. Luptaţi-vă cu mohoreala.
Chiar dacă  sunteţi bolnave, alegeţi o pijama de culoare deschisă şi vă veţi simţi imediat mai bine.


Prietenii şi timpul liber
* La o vârstă înaintată, prietenii buni şi cunoscuţii devin foarte importanţi.
Încercaţi să vă apropiaţi şi de persoane mai tinere şi să păstraţi contactul cu ele. Sunt vesele şi dăruiesc optimism *

Extrem de mulţi semeni bătrâni nu mai au niciun contact cu  cineva.
Nici măcar cu vecinii nu se salută sau o fac pe fugă.
Ai zice că singura lor preocupare este să aştepte moartea.
 
Sunt singuri şi resemnaţi, umblă jerpeliţi, cu capul mereu în pământ. Şi vorbesc de rău pe alţii, pentru a avea o scuză că-i resping şi că ei sunt singuri. Sigur, fiecare om  îşi are firea şi hibele lui, dar cu toţii avem nevoie de bunăvoinţa celorlalţi, mai ales când îmbătrânim.
 
Pur şi simplu,  viaţa e mai uşoară ală­turi de prieteni şi cunoscuţi. O ceaşcă de cafea sau câ­teva cuvinte schimbate în faţa  porţii fac fiecare zi mai "prietenoasă". Dar pentru asta  trebuie să facem şi noi un mic efort, să arătăm bunăvoinţă şi să zâmbim. Ni­mic nu apropie mai repede oamenii decât zâmbetul.

Interese comune

Este, de asemenea, important, să vă găsiţi un hobby sau să vă intereseze anumite subiecte. În felul acesta, veţi găsi mai uşor oameni cu care să schimbaţi idei şi împreună cu care să vă bucuraţi de viaţă.
 
De exemplu, preocuparea pentru animale, participarea la activităţile sociale, ale bisericii, pelerinajele, excursiile colective, pot fi punctul culminant al unei zile sau al unei săp­tămâni. Mulţi vârstnici participă la mici excursii în grup, la cules de plante medicinale, există asociaţii care se ocupă în mod special de pensionari.


Când sufletul e tânăr, chipul arată la fel

Dacă vă simţiţi prea singuri, procedaţi pas cu pas, fără a vrea să obţineţi totul dintrodată. Un început poate fi, de pildă, să vă salutaţi, cu amabilitate, vecinii şi să schimbaţi câteva vorbe cu ei. Mai târziu, îi puteţi invita la o cafea.

Pentru legarea unei prietenii e nevoie de timp.

Dacă încercaţi să precipitaţi lucrurile, s-ar putea sa  obţineţi efectul contrar. Pe măsură ce îmbă­trânim, unele lucruri merg din ce in ce mai încet, de aceea este important să vă faceţi prieteni din timp.

2 comentarii:

  1. Bun gasit in noul an. Excelent articolul cu o multime de sfaturi care se potrivesc oricarei varste (nu stiu pe cineva care dupa ce-a sarbatorit a 40-a aniversare, a implinit 35 de ani de viata, nu de casnicie), asa ca va multumesc.Noul An sa va aduca tot ce va doriti, multe impliniri si succese, inspiratie si spor la scris.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va mulțumesc pentru aprecieri! Multă sănătate și cât mai multe realizări în noul an, 2017!

      Ștergere