"Deștept
mai e poporul ăsta! În viața lui de zi cu zi, țăranul român s-a bazat pe o
mulțime de intuiții, certificate astăzi de știință. Asta e inteligență
curată!’’
Este remarca
cercetătorului Ștefan Manea, care vine pe
fondul unei discuții referitoare la capacitățile
excepționale ale usturoiului,
legumă de bază în bucătăria tradițională românească.
’’În usturoi
există două substanțe aliina și alinoza
despărțite de o membrană fină. Când pisezi usturoiul în intenția de a face un
mujdei, cunoscut pentru savoarea pe care o dă mâncărurilor de carne și
legume, membrana de care vorbeam se sparge, cele două substanțe
interacționează și formează alicina.
Ei bine, această
alicină este fenomenală! Ea protejează de o sumedenie de boli,
și recent s-a descoperit că și de cancer, mai ales de
cancerul de plămâni, boală cu o evoluție rapidă și fatală. Dar
pentru ca alicina să fie binefăcătoare pentru corp, nu trebuie să pui sare în
mujdeiul de usturoi, pentru că i se distrug pe loc și ireversibil enzimele și în
loc să ne fie de ajutor, substanța formată atacă un alt grup de enzime din
organismul nostru!’’– argumentează Ștefan Manea.
În același timp este
indicat ca mujdeiul de usturoi să fie făcut cu un ulei de bună calitate, cum ar
fi uleiul de măsline, substanțele din cele două alimente acționând
sinergic.
’’În aceeași
idee pe care o expuneam mai sus – continuă ing.chimist Ștefan Manea
– nici pe ceapă nu se pune sare! Cel mult se tăvălește bulbul rapid
printr-o pânză subțire de sare și se mănâncă imediat, dar bine ar fi să se
renunțe complet la asta’’ ne îndeamnă aceasta.
Te poți bucura de
nenumărate proprietăți ale usturoiului – printre care
prevenirea hipertensiunii, a diabetului,
scăderea colesterolului rău, dizolvarea cheagurilor de sânge care generează
infarctul
miocardic și accidentele
vasculare cerebrale – dacă vei consuma cel puțin un cățel de
usturoi zilnic, care poate avea între 2-4 grame.
Efectele se
instalează după o cură de cel puțin trei
luni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu