luni, 16 martie 2015

Jalebi - covrigeii indieni

Cred că una dintre caracteristicile cele mai plăcute ale bucătăriei indiene, în fine, cea care îmi place mie mult, este faptul că gustările indiene, pe lângă faptul că sunt extrem de gustoase şi de aromate, chiar reuşesc să stimuleze apetitul şi să „deschidă” pofta de mâncare, nu să te sature deja şi să „închidă” apetitul, aşa cum fac multe dintre cele occidentale. Mai mult, gustările acestea au puţine grăsimi şi calorii, căci pentru gust se bazează preponderent, nu pe grăsimi şi zahăr, ci pe mirodenii, ierburi aromate şi legume condimentare.  

Jalebi sunt covrigei dulci cu aromă de cardamom ce se servesc cu ceai indian, sunt parfumați și crocanți și au un gust rafinat, se prepară cu ocazia sărbătorilor religioase dar e și un produs dulce ce se vinde des pe stradă în India, Bangladesh și Sri Lanka.
 
Ingrediente: 
300 g făină, 200 g iaurt, 1 praf de şofran, 1 portocală, 1 linguriţă unt topit, 1 lingură zahăr pudră, ulei pentru prăjit. Pentru sirop: 250 g zahăr, 100 ml apă, 1 lămâie


Mod de preparare: 
Se amestecă iaurtul cu făina, coaja rasă de portocală, untul, zahărul pudră, şofranul şi un praf de sare până se obţine un aluat mai gros decât cel de clătite. Se lasă peste noapte la frigider. A doua zi se pune aluatul într-un poş şi se formează covrigei ca în imagine, direct într-o tigaie cu ulei încins. Se scot covrigeii pe o farfurie cu şerveţele de hârtie ca să absoarbă surplusul de ulei. Se pun zahărul cu apa într-un ibric pe foc şi se fierb până se obţine un sirop gros ca mierea. La final se adaugă câteva picături de lămâie. Se trece fiecare covrigel prin siropul răcit, apoi se scot pe un platou.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu