luni, 23 martie 2015

Astenia de primăvară

Cauzele asteniei de primăvară Femeile sunt mai predispuse la astenie de primăvară decât bărbații, deoarece cauzele acestor simptome neplăcute țin de schimbări hormonale odată cu adaptarea la vremea caldă a primăverii și la luminozitatea crescută. Astenia de primăvară este legată și de alimentație, iar cazurile mai severe sunt de obicei asociate cu deficiențe de vitamine și minerale.
 
Simptome principale ale asteniei de primăvară Combinația dintre simptomele fizice și psihice poate cauza o stare de oboseală generalizată, de la problemele musculare până la dificultăți legate de puterea de concentrare. Uneori, starea de melancolie sau de tristețe este însoțită și de iritabilitate, de anxietate și de intoleranță la stimuli puternici, de la luminozitate până la sunete.
Semnele cele mai clare ale asteniei de primăvară țin de pierderea interesului pentru activitățile care îți provoacă de obicei plăcere, inclusiv o scădere puternică a libidoului. Astenia se poate manifera mai puternic la persoanele sedentare, iar lipsa de energie și oboseala îi afecteză mai mult și pe cei care suferă de boli cronice.

Astenia de primăvară poate cauza și probleme legate de alimentație, de la bulimie până la diminuarea puternică a poftei de mâncare și poate influența și somnul. La unele femei se manifestă prin somnolență, în timp ce altele suferă de insomnie.

 
Prevenire și tratament pentru astenia de primăvară Dacă este ignorată, astenia de primăvară se poate transforma în depresie, motiv pentru care prevenirea ei este soluția cea mai bună, mai ales în cazul în care ai suferit de unele simptome și în anii trecuți. Tratamentul și modalitățile de prevenire ale acestei afecțiuni sezoniere coincid și în același timp fac parte și dintr-un stil de viață sănătos.
Exercițiile fizice și petrecerea timpului în aer liber sunt două modalități excelente de a lupta cu astenia de primăvară. Combină cele două soluții și fă cât mai multă mișcare în aer liber pentru a grăbi trecerea la o stare mai bună de spirit.

Alimentația corectă poate fi arma secretă pentru depășirea asteniei. Mănâncă fructe și legume crude, pentru a beneficia de vitamine direct de la sursă. Cafeaua accentuează uneori simptomele, dar o poți înlocui cu ceai verde, iar hidratarea corectă, cu mai multe lichide decât bei de obicei grăbește recuperarea.

Dacă nu faci față asteniei de primăvară cu schimbările sănătoase în stilul tău de viață, poți apela și la suplimente alimentare, care conțin cât mai multe vitamine și minerale. În același timp, încearcă să eviți mâncărurile grase, prăjite și cele cu un conținut ridicat de carbohidrați, în special dulciurile bogate în zahăr și produsele alimentare care conțin făină albă.

2 comentarii:

  1. Pentru mine statul la soare ajuta mult! Cand mai prind o zi calda, hop si eu afara. Pandesc un loc unde nu bate vantul si stau cat de mult pot. Evident pe langa asta si partea cu alimentele cu vitamine! Si somn cat trebuie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, Crina! Foarte interesant si realist comentariul tau!
    Expunerea la soare face foarte mult bine organismului, intrucat favorizeaza acumularea de Vitamina D.
    Somnul este, de asemenea esential, organismul trebuie sa se reobisnuiasca cu ziua mai lunga si.

    RăspundețiȘtergere