luni, 9 martie 2015

Ce sunt probioticele si unde le găsim?

În interiorul tractului digestiv există numeroase bacterii ce constituie microflora intestinală. Acestea nu sunt daunatoare organismului, ci, din contră, sunt esențiale, datorită rolurilor pe care le au: împiedică dezvoltarea bacteriilor dăunatoare, sintetizează multe vitamine de care organismul are nevoie, stimulează sistemul imun și producerea de imunoglobuline, contribuie la menținerea unui aparat digestiv sănătos.

Unde se gasesc?
Potrivit Prof. Univ. Dr. Radu Voiosu, Vicepresedintele Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie, "probioticele sunt microorganisme vii, care trebuie sa se gaseasca in alimente, precum laptele fermentat si trebuie consumate intr-o cantitate suficienta incat sa aduca beneficii organismului".

Principalele probiotice sunt bacteriile lactice. O sursa importanta de probiotice sunt iaurturile. Atentie insa! Nu toate iaurturile aduc beneficii sanatatii. De aceea, ori de cate ori mergi la cumparaturi, uita-te pe eticheta acestora. Potrivit Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, "bacteriile folosite pentru a obtine iaurturile sunt Lactobacillus bulcaricus si Streptococcus thermophillus. Astfel, un iaurt nu trebuie sa contina: lapte praf reconstituit, arome, coloranti, fructe, agenti de ingrasare, zahar sau alte zaharuri (glucoza, fructoza)".

Perioada de valabilitate nu trebuie sa depaseasca 10 zile!

Fii atenta la perioada de valabilitate! Nutritionistul sustine ca aceasta nu trebuie sa depaseasca 10 zile. De asemenea, renunta la iaurturile cu fructe. Contin agenti de ingrosare si nu aduc niciun beneficiu sanatatii.

Pentru a stimula multiplicarea uneia sau mai multor grupe de bacterii intestinale benefice se recomanda consumul prebioticelor. Acestea contribuie la formarea in zona colonului a bacteriilor "bune". Potrivit Prof. Dr. Mencinicopschi, "substantele prebiotice sunt fosfooligozaharidele si fructooligozaharidele (FOS)".  Surse naturale de prebiotice sunt: ceapa, prazul, cicoarea.

Probioticele se mai gasesc in unele alimente murate. "Acestea insa nu sunt recomandate datorita continutului ridicat de sare", precizeaza Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi.


Beneficiile probioticelor pentru sănătate
Echilibrul florei bacteriene intestinale este foarte sensibil. Numerosi factori pot perturba nivelul bacteriilor intestinale: medicamente precum antibioticele, anticonceptionalele, unele boli digestive, stresul. In mod obisnuit, flora intestinala are nevoie de sase luni pentru a se reface dupa un tratament de o saptamana cu antibiotice. Probioticele pot corecta aceste dezechilibre ale florei intestinale mult mai rapid, iar beneficiile lor nu se opresc aici. Iata cele mai importante roluri ale probioticelor in organism:
 
  • Cresc imunitatea organismului;
  • Previn alergiile alimentare;
  • Studiile au demosntrat ca probioticele sunt capabile sa reduca nivelul de colesterol;
  • Previn infectiile tractului digestiv;
  • Impiedica dezvolatea bacteriilor patogene in tubul digestiv.

Suplimentarea aportului de probiotice cu vitamine si minerale esentiale confera un efect sinergic, imbunatatind semnificativ capacitatea organismului de a face fata infectiilor curente.

Potrivit Prof. Univ. Dr. Radu Voiosu, "tractul digestiv normal contine aproximativ 400 de tipuri de bacterii care impiedica dezvoltarea bacteriilor daunatoare si contribuie la mentinerea unui sistem digestiv sanatos. In majoritatea cazurilor, probioticele sunt folosite pentru profilaxia diareei determinata de antibiotice".

Antibioticele omoara, pe langa bacteriile care determina aparitia unei boli, si bacteriile benefice ale tubului digestiv. O scadere a bacteriilor  benefice poate duce la diaree. Administrarea unor suplimente probiotice (sub forma de capsule, pudra sau lichid) poate ajuta la inlocuirea bacteriilor benefice pierdute si astfel poate fi prevenita diareea.

2 comentarii:

  1. Buna ziua, foarte interesant si util articolul. Eu stiam ca o mare cantitate de probiotice o gasim in varza murata care nu-i tocmai atat de sarata si poate fi usor consumata. Multumesc pentru informatii si-ti doresc o primavara plina de soare, farmec si inspiratie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca vi s-a parut interesant articolul si va multumesc ca-mi urmariti blogul!
    O primavara minunata si plina de realizari!

    RăspundețiȘtergere