vineri, 10 octombrie 2014

Apa enzimatică - esență de sănătate

Ce este apa enzimatică?


Apa enzimatică este o băutură naturală al cărui conţinut în enzime, vitamine şi minerale a fost mult îmbogăţit datorită vegetalelor proaspete şi vii care au fost adăugate în această apă.


Cum se prepară/obţine apa enzimatică?


Apa enzimatică este foarte uşor de obţinut şi de preparat. Pentru a obţine o cantitate de apă enzimatică este necesar să parcurgi câteva etape de bază. Acestea sunt:

  1. Adaugă într-un borcan câteva funze, fructe sau legume sau un mix din toate acestea - ingredientele le alegi după preferinţele proprii sau după fructele/legumele pe care le ai la îndemână sau sunt de sezon.
  2. Peste vegetalele din borcan adaugă apă plată până la umplerea borcanului.
  3. Aşează borcanul într-un loc liniştit pentru minim 8 ore, astfel încât vegetale din borcan să se întrepătrundă cu apa, iar schimbul de materii, enzime, vitamine şi minerale să se realizeze eficient.

Notă:

  • Dacă păstrezi borcanul într-un loc însorit sau călduros, atunci apa enzimatică va fi gata în aproximativ 8-10 ore
  • Dacă păstrezi borcanul într-un loc răcoros, atunci apa enzimatică se va obţine în aproximativ 12-24 de ore, chiar până la 48 de ore.
  • de obicei, apa enzimatică pe bază de fructe se realizează cel mai repede, în aproximativ 8-12 ore dacă este păstrată într-un loc călduros, însă nu este  o regulă. Cu cât fructele stau în apă mai aproape de 48 de ore la o temperatură ambiantă, cu atât apa va deveni poate uşor acidulată (sifonată). Este foarte bună şi aşa, iar concentraţia de enzime se măreşte, ceea ce este un proces foarte benefic pentru sănătate.
    • Dacă îţi doreşti să obţii o apă enzimatică uşor acidulată, atunci poţi să adaugi, odată cu fructele, şi un îndulcitor natural (zahăr brun, miere, sirop de arţar, etc - 30-100 grame pentru 1 litru de apă), care va favoriza declanşarea procesului de fermentaţie. După aproximativ 24-48 de ore, apa va fi uşor fermentată. După filtrare, se va păstra la rece în sticle închise ermetic.

Ce fructe, legume sau verdeţuri se pot folosi pentru a prepara apa enzimatică?

Totul este atât de simplu, iar apa enzimatică se poate obţine într-o multitudine de variante, gusturi şi arome.
Pentru a obţine apa enzimatică, tu poţi folosi orice fructe, legume sau frunze verzi preferi, fie ele de sezon sau în extrasezon (sub formă congelată). Totuşi vegetalele de sezon sunt cele mai indicate a fi folosite, fiindcă sunt mult mai savuroase şi poate chiar mai bogate în nutrienţi.

Eu personal, prefer să îmi prepar apa enzimatică lăsându-mă ghidată de abundenţa şi deliciul vegetalelor de sezon, astfel încât iarna îmi prepar adesea apă enzimatica din legume, rădăcinoase şi fructe de sezon - în special citrice, gutui, mere şi pere de iarnă, primăvara din diverse verdeţuri, citrice, mere, căpşuni, cireşe şi vişine, iar vara din pere, pepene galben sau verde, zmeură, afine, caise, piersici, etc.

Indiferent de fructele sau legumele pe care le folosesc pentru a obţine apa enzimatică, eu obişnuiesc să adaug şi câteva frunze verzi de plante medicinale sau plante aromatice, în funcţie de tipul de fructe sau legume folosite. Nu este o regulă, dar este un obicei care completează apa enzimatică prin aromă şi gust.


Apa enzimatică se poate obţine pe baza a:

  • diverse fructe: mere, pere, pepene, struguri, vişine, cireşe, zmeură, citrice, caise, piersici, măceşe, porumbele, mango, fructul pasiunii şi alte fructe exotice, etc.
  • diverse legume: morcov, gulie, sfeclă roşie, varză, roşii, ardei, etc.
  • diverse plante/verdeţuri aromatice: ghimbir, pătrunjel, busuioc, cimbru, mărar, etc (în funcţie de preferinţe)
  • diverse plante medicinale: frunze de zmeur, muşeţel, coada şoricelului, pătragină, flori de soc, flori de salcâm, etc
  • diverse combinaţii din categoriile de vegetale enumerate mai sus

Cantităţile de plante adăugate în apă pentru a obţine apa enzimatică pot varia în funcţie de cât de concentrată, aromată sau diluată vrei să obţii apa. Nu există limite minime, maxime sau restricţii, atâta timp cât foloseşti fructe, legume şi plante comestibile.

Combinaţiile de vegetale folosite pentru a obţine apa enzimatică sunt, de asemenea, foarte variate şi se pot face în funcţie de intuiţia, gusturile şi poftele proprii.

După ce obţii apa enzimatică, poţi să o bei ca atare sau să adaugi un îndulcitor natural (în special, în cazul apei enzimatice fructate).

Variante de apă enzimatică


Mai jos, îţi ofer doar câteva exemple de apă enzimatică preparată de mine, pentru a-ţi stârni imaginaţia şi dorinţa de a-ţi prepara şi tu această apa enzimatică.

Este atât de simplu, gustos şi sănătos .

 

Apa enzimatică pe bază de gulie apa                                                          enzimatica de                                                          gulie

Apa enzimatică pe bază de gulie este o apă bogată în enzime, vitamine şi mai ales minerale.

Are un gust pronunţat de gulie şi este o apă suficient de hrănitoare.

Pentru a obţine aproximativ 2 litri de apa enzimatică am folosit o gulie mică pe care am tăiat-o felii şi am lăsat-o să stea în apă de-a lungul unei nopţi (aprox. 12 ore) la temperatura ambiantă. A doua zi am strecurat apa şi am băut-o ca atare.


Apa enzimatică pe bază de vişine, mentă şi melisa (lămâiţă)

Apa enzimatică cu vişine, mentă şi lămâiţă este o apă acrişoară, uşor mentolată şi aromată. Este plină de enzime, vitamine, minerale şi alţi nutrienţi esenţiali corpului tău.apa                                                          enzimatica cu                                                          visine, menta                                                          si lamaita

Este aliatul perfect în lupta cu kilogramele, cu radicalii liberi şi cu diversele toxine acumulate în corp.

Fiind bogată în antioxidanţi, este nemaipomenit a fi băută o perioadă cât mai lungă de timp.

Pentru a obţine apa enzimatică mai repede, este indicat să zdobeşti vişinele uşor cu mâna, iar menta şi lămâiţa să o freci uşor între palme. După aproximativ 12 ore se poate consuma, iar dacă se păstrează mai mult (maxim 24 de ore), aromele şi gustul se intensifică substanţial.

Tot pe bază de vişine, poţi obţine o apa enzimatică delicioasă în următoarea combinaţie: flori de soc (proaspete sau uscate), grapefruit şi vişine, iar la final poţi îndulci apa cu miere sau alt îndulcitor natural.

Pur şi simplu divin!


Apă enzimatică pe bază de spanac şi vişineapa                                                          enzimatica cu                                                          visine si                                                          spanac

Această apa enzimatică are un gust destul de pronunţat de mineralele provenite în special de la spanac şi o tentă destul de acrişoară de la vişine.

Este o apă hrănitoare, vitaminizantă şi mai ales mineralizantă (Fe, Ca, Mg, K, etc), însă gustul său s-ar putea să nu fie pe placul tuturor.

Pentru a obţine aproximativ 3 litrii de apa enzimatică am folosit 3-4 frunze mari de spanac şi aproximativ 300 grame de vişine, dar cantităţiile pot varia în funcţie de preferinţele tale.

De asemenea, atunci când bei această apa enzimatică, o poţi îndulci după propriul tău gust.


Apa enzimatică pe bază de zmeură, pepene verde şi grapefruitapa                                                          enzimatică                                                          zmeură, pepene                                                          verde şi                                                          grapefruit

Această apa enzimatică are o aromă puternică de zmeură şi subtilă de pepene verde, cu un gust acrişor şi uşor amărui şi de o culoare minunată.

Este foarte gustoasă, aromată şi acceptată de orice persoane, fie chiar şi copii.

Eu am preparat această apă enzimatică într-un borcan de 15 litrii, iar pentru asta am adăugat aproximativ 1 kg de zmeură, un grapefruit roşu şi 1-2 felii de pepene verde. În plus, am mai completat şi cu4-5 frunze de zmeur (ca şi plantă medicinală) şi o tulpină de mentă.

Opţional se mai poate adăuga un îndulcitor natural, pentru un gust mai dulceag.

Pur şi simplu delicioasă!


Apa enzimatică pe bază de frunze verzi

Această apă răcoroasă, cu un gust şi o aromă subtilă este foarte simplu de preparat.apa                                                          enzimatică pe                                                          bază de frunze                                                          verzi

Pentru prepararea acestei ape, eu am adăugat doar frunze verzi, de această dată, din plante aromatice şi medicinale: frunze de zmeur, mentă şi melisa în proporţii variabile.

Pentru a se îmbina gusturile şi aromele cât mai bine, este necesar ca apa să stea împreună cu frunzele verzi minim 12-24 de ore la o temperatura ambinată sau chiar într-un loc răcoros. Pentru apoximativ 4-5 ore, eu am păstrat borcanul cu apă şi la soare, astfel încât tranziţia de enzime, minerale şi vitamine să se realizeze mai repede.
Este o apă suavă şi subtilă care poate fi băută ca atare sau poate fi îndulcită cu diversi îndulcitori naturali şi îmbogăţită cu puţină zeamă de lămâie - astfel devine precum un ceai rece nemaipomenit de gustos.

3 comentarii:

  1. I am very glad that you like my posts and I hope you will follow the blog in the future!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna seara .Da stam pe un munte de bunatati in natura si nu stim sa le folosim.Multumesc pentru articol ,am sa fac si eu aceasta apa enzimatica cu ceva porumbele ,macese si ce so mai gasi acu iarna .

    RăspundețiȘtergere
  3. Este foarte adevarat, avem in jurul nostru atatea bunatati si, totusi alegem sa consumam chimicale si E-uri...
    Ma bucur ca vi s-a parut interesat articolul si sper sa va placa la fel de mult si celelalte informatii de pe site!
    Multa sanatate!!!

    RăspundețiȘtergere