joi, 16 ianuarie 2014

Muraturile, un mare atu in ajutorul sanatatii

Muraturile pot servi ca garnitura nu doar pentru carne, ci pentru orice mancare de legume. Sau ca gustare in sine. In orice caz, iti servesc sanatatea cu multe beneficii!
Nicio mancare nu ti se pare ca reprezinta mai bine sezonul rece decat o friptura aburinda cu garnitura de legume si salata de muraturi. Dar borcanele cu acrituri au multe alte intrebuintari.

Pune mana deci si scoate de la saramura cateva gogonele, o capatana de varza, niste castraveciori si gogosari rumeni si pune-i alaturi de orice mancare calda. De fapt, obisnuieste-te cu o gustare de muraturi pe zi. Iti va aduce numai beneficii, deoarece:
  • Muraturile combat virozele respiratorii, intaresc imunitatea si tin imbatranirea la distanta datorita vitaminelor (mai ales C) si mineralelor pe care le contin.
  • Stimuleaza digestia, tin sub control nivelul microbilor din intestine si previn cancerul de colon datorita procesului de fermentatie prin care trec; gratie acestuia, microflora care imbraca legumele transforma glucidele din structura acestora in numeroase substante biologic active, precum acidul lactic. De asemenea, orice este consumat impreuna cu o portie de muraturi se digera mai repede si usor.
Alte probleme de sanatate frecvente pe care muraturile le rezolva: colesterolul (rau sau LDL) ridicat, circulatia lenesa, glicemia ridicata si crizele de astm.
In plus, daca ai urmat un tratament cu antibiotice, gustarile de muraturi iti curata organismul de efectele adverse.
Există o lege nescrisă în tabloul unui stil de viaţă sănătos: în fiecare sezon, să consumi alimentele specifice lui. Şi nu rezonează nimic mai bine cu sezonul rece decât murăturile! 

Varza acră – murătură de top
Iată cu ce te ajută leguma murată, dar şi zeama pe care o lasă:
•Uşurează digestia şi stimulează metabolismul.
•Încetineşte procesul de uzură al organismului – este singurul aliment de origine vegetală care conţine B12 (vitamina tinereţii).
•Deşi te-ai gândi că este un aliment acid, varza acră de fapt vindecă ulceraţiile de pe mucoasele gastrointestinale.
•Există numeroase tratamente externe cu frunze de varză murată strivită: împotriva febrei, durerilor de cap, arsurilor şi inflamaţiilor pielii.
•Un consum susţinut de zeamă de varză (câte 150 ml de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de fiecare masă, timp de 2-3 săptămâni) te scapă de paraziţi intestinali, pietre la rinichi şi bilă, hemoroizi.
•Chiar şi cea mai severă constipaţie este rezolvată dacă bei în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, o cană cu zeamă de varză (sau moare, cum îi spune pe la Moldova). Cu ocazia asta, cureţi şi ficatul de toate toxinele acumulate.


Castraveţii muraţi te ajută să slăbeşti
În saramură sau oţet, castraveţii muraţi păstrează o mică parte din vitaminele legumei proaspete, dar fac bine datorită conţinutui de minerale, fibre, bacterii şi enzime.
•Substanţele pe care le conţin ajută la digestia rapidă, astfel, castraveţii muraţi combat diareea, constipaţia, dar şi procesul de îngrăşare, datorită fibrelor care prelungesc senzaţia de saţietate.
•Previn îmbătrânirea prematură şi instalarea cancerului în organism datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi.
•Dacă sunt puşi la murat cu mărar şi usturoi, consumul lor chiar ajută la prevenirea apariţiei maladiei Alzheimer.

2 comentarii:

  1. Multumesc pentru informatie dar, degeaba este valoroasa, daca nu o si pun in practica asa ca, la masa de seara, scot si o portie de muraturi asortate.
    Sa aveti o seara linistita plina de calm si armonie.

    RăspundețiȘtergere