marți, 10 decembrie 2013

Intarirea sistemului imunitar

             Starea sistemului imunitar determină în mare măsură starea generală de sănătate a individului. Din punct de vedere al menţinerii sănătăţii, procedurile pentru întărirea sistemului imunitar sunt cele mai importante.
               Pentru a înţelege diferitele metode de întărire a sitemului imunitar, trebuie să înţelegem cum funcţionează acesta.
              Ce este sistemul imunitar?
              Sistemul imunitar este constituit din suma tuturor celulelor şi a organelor care protejează organismul de atacurile milioanelor de bacterii, microbi, virusuri, paraziţi şi asigură protecţie împotriva efectelor nocive ale toxinelor.
Sfaturi pentru întărirea sistemului imunitar
Sistemul imunitar funcţionează precum un sistem special de apărare a organismului. El este un sistem complex, care funcţionează non stop fără ca noi să conştientizăm acest lucru. Dacă sistemul imunitar nu funcţionează corect, organismul are nevoie de întărirea sitemului imunitar, pentru că este vital ca acesta să ofere protecţie organismului.
În fiecare zi respirăm mii de bacterii patogene şi virusuri fără să ne dăm seama. Datorită sistemului imunitar, nu ne îmbolnăvim atunci când intrăm în contact cu aceşti agenţi patogeni. Dacă se întămplă că cineva să se îmbolnăvească în urma contactării unui virus (de gripă sau o infecţie bacteriană), este un semn ca sistemul său imunitar nu face faţă agenţilor patogeni. Cu cât acordăm mai multă atenţie substanţelor şi metodelor aplicate pentru întărirea sistemului imunitar, cu atât acesta va putea face faţă agenţilor patogeni cu care ne confruntăm. Este foarte important de ştiut că zi de zi inhalăm sute de mii de bacterii fără a ne imbolnăvi.
Sfaturi pentru întărirea sistemului imunitar
Cu toate acestea, în cazul în care întărirea sistemului imunitar nu oferă destulă protecţie, organismul nu va putea face faţă bacteriilor ingerate. În aceste cazuri pot apărea stările de vomă sau diareea. Stările de vomă şi diareea sunt cele mai întălnite simptome ale intoxicaţiei alimentare. Aceste boli alimentare pot fi prevenite dacă aplicăm igiena de bază şi dacă folosim metode de întărire a sistemului imunitar. Cum intoxicaţiile alimentare apar din cauza numarului mare de bacterii înghiţite, şi sistemul nostru imunitar devine neputincios în faţa lor, trebuie să ne asigurăm ca metodele de întărire a sistemului imunitar sunt suficient de eficiente.
Exemplele de mai sus au fost selectate aleatoriu, dar sunt o mulţime de alte semnale şi simptome care indică faptul că întărirea sistemului imunitar este absolut necesară pentru o stare de sănătate optimă.


Alergiile
Sfaturi pentru întărirea sistemului imunitar
În zilele noastre, alergiile s-au răspăndit foarte mult, iar apariţia lor este direct legată de funcţionarea sistemului imunitar. Înţelegerea mecanismului lor de funcţionare ne ajută să clarificăm de ce este necesar să folosim metode eficiente de întărire a sistemului imunitar pentru a contracara această problemă.
Uneori o substanţă – fie ea din afara organismului sau produsă în organism – nu reuşeşte să declanşeze răspunsul adecvat de la sistemul imunitar. Sistemul imunitar detectează această substanţă ca pe un element străin sau ca pe o substanţă toxică, ce trebuie eliminată din organism. Acest caz este o anomalie a sistemului imunitar, care se numeşte alergie. Întărirea sistemului imunitar poate ajuta în astfel de cazuri şi uneori poate chiar stopa simptomele alergiei.


Tipuri de boli
                Analizând diferite tipuri de boli, este clar că o verificare a sistemului imunitar şi folosirea de metode de întărire a sistemului imunitar pot avea un impact benefic asupra gravităţii acestor boli şi influenţează şansele unei recuperări mai rapide.
Metodele de întărire a sistemului imunitar previn bolile, atunci când nu pare să existe o legătură între boală şi starea sistemului imunitar.
               În continuare vom examina diferite tipuri de boli:

Traumatisme mecanice
Sfaturi pentru întărirea sistemului imunitar
Cauzele traumatismelor mecanice şi vindecarea organismului nu sunt de obicei asociate cu metodele de întărire a sistemului imunitar, dar există o legătură între ele. Spre exemplu, metodele de întărire a sistemului imunitar se dovedesc a fi importante atunci când un os sau un ligament este rupt din cauza unor traumatisme externe. Diverse metode de întărire a sistemului imunitar pot face o diferenţă uriaşă în privinţa timpului de vindecare, în consolidarea osului rupt, precum şi în îmbunătăţirea elasticităţii ligamentului rupt. Forţa de impact ce poate provoca o ruptură unora va avea un efect diferit asupra oamenilor care au un sistem imunitar puternic; există posibilitatea ca aceştia să se aleagă doar cu o vânătaie, în timp ce persoanele cu un sistem imunitar slăbit vor suferi o fractură.
Leziunile se vindecă mai repede şi există restricţii mai puţine în mobilitate. Deci întărirea sistemului imunitar poate fi folosită pentru a preveni traumatismele mecanice.

Lipsa vitaminelor şi a mineralelor
Chiar şi astăzi, diferite boli ce ţin de carenţe în ceea ce priveşte vitaminele apar frecvent, precum scorbutul (aportul insuficient de vitamina C), rahitismul (deficitul de vitamina D), sau anemia (deficitul de fier). Din cauza acestor deficienţe, pot apărea probleme în funcţionarea sistemului imunitar. Singura posibilitate pentru a vindeca sau a preveni aceste probleme este să folosim metode de întărire a sistemului imunitar, ce presupun aportul de vitamine şi de minerale.
Deteriorarea organelor
În unele cazuri, organele se pot deteriora sau nu mai funcţionează în parametri normali, ca urmare a unei boli de inima sau boli hepatice. Când aceste organe nu primesc suficient sânge, celulele se deteriorează şi slăbesc. Acest lucru poate fi prevenit prin folosirea unor metode de întărire a sistemului imunitar cu ajutorul unor vitamine care optimizează procesul metabolic.

Bolile Genetice
Bolile genetice apar din cauza unor modificări survenite la nivelul genelor sau cromozomilor din ADN, cauzând astfel probleme la nivel celular. Bolile genetice pot proveni de la lipsa anumitor enzime, spre exemplu albinismul, care la rândul lor pot genera alte probleme de sănătate. Chiar şi în cazul anumitor boli genetice, putem avea un sistem imunitar sănătos prin aplicarea metodelor de întărire a sistemului imunitar. Într-o anumită măsură, chiar şi unele boli moştenite sau anomalii pot fi corectate.
Metode care ajută la întărirea sistemului imunitar
Sfaturi pentru întărirea sistemului imunitar
Exemplele enumerate mai sus arată ca un număr mare de boli pot fi influenţate pozitiv prin metodele de întărire a sistemului imunitar, care îmbunătăţeşte starea generală a organismului, chiar dacă natura bolii nu pare a fi legată de starea sistemului imunitar.
În zilele noastre există mai multe metode de întărire a sistemului imunitar, dar cea mai bună variantă este să abordăm problema din mai multe unghiuri. Câţiva paşi mici realizaţi împreună sunt întotdeauna mai eficienţi decât unul singur, chiar dacă metoda pare a fi foarte eficientă în ceea ce priveşte îmbunătăţirea sistemului imunitar. Prevenirea tuturor problemelor este foarte importantă. De fapt, prevenirea problemelor sistemului imunitar este mult mai uşor de realizat decât aplicarea oricărui tratament al unei boli deja existente.

Detoxifierea
Toate metodele de întărire a sistemului imunitar pun accent în special pe procesul de detoxifiere, care uţurează activitatea sistemului imunitar, şi ajută la o mai bună funcţionare a acestuia. Efectele detoxifierii sunt cel mai eficiente atunci când metodele de întărire a sistemului imunitar ajută la înlăturarea toxinelor, fără a obosi organismul.

Curăţire Intestinală
Îmbunătăţirea procesului de digestie uşurează şi ea activitatea sistemului imunitar. Curăţirea intestinelor este de asemenea o parte importantă a metodelor de întărire a sistemului imunitar. Vitaminele şi alte minerale importante ar trebui înlocuite numai după ce absorbţia lor optimă este asigurată.


Probioticele, vitaminele şi suplimentele minerale
Cele mai importante suplimente ale unui program de întărire a sistemului imunitar, care ar trebui să fie prezente întotdeauna în organism, sunt probioticele, deoarece ajuta să dezvolte şi să menţină funcţionarea sănătoasă a florei intestinale. Probioticele conţin toate bacteriile benefice necesare pentru o floră intestinală sănătoasă. Suplimentarea de vitamine şi minerale este de asemenea esenţială ca parte a unui program de întărire a sistemului imunitar, deoarece absenţa lor poate duce la multe deficienţe. Vitaminele antioxidante sunt extrem de importante pentru regenerarea celulelor, aşa că ar trebui administrate în timpul unei întăriri a sistemului imunitar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu