marți, 8 ianuarie 2013

Ce vitamine contin fructele?


               Fructele proaspete sunt produse alimentare cu valoare nutritivă foarte ridicată, având în compoziţie cantităţi importante de zaharuri, substanţe minerale şi vitamine. Vitaminele sunt substanţe indispensabile menţinerii stării de sănătate a organismului uman. Sunt sintetizate de plante şi îndeplinesc rolul de mijlocitor al reacţiilor chimice ce se produc în corpul uman, în cadrul proceselor de creştere şi reproducere. Lipsa vitaminelelor sau scaderea lor în alimentaţie poate cauza tulburări mari în toate celulele şi ţesuturile.

Fructele conţin o gamă largă de vitamine:
-vitamine solubile în grăsimi (Liposolubile)
-vitamine solubile în apă (Hidrosolubile)


1.Vitamine Liposolubile


Vitamina A : protejează organismul împotriva uscării celulelor epidermice. Se găseşte în caise, măceşe, coacăze.

Ce vitamine conţin fructele?
caise


Vitamina D: (antirahitica) are rol deosebit în metabolismul calciului în organism.

Vitamina E: cu rol deosebit de important în creştere şi fecunditate se găseşte în: alune, banane, portocale.

Ce vitamine conţin fructele?
alune


Vitamine din grupa K: antihemoragice, menţinând coagularea sângelui. Se găsesc în fructe ca: mere, măceşe, căpşuni.

Ce vitamine conţin fructele?
mere


Vitamina F: este indispensabilă pentru metabolismul grăsimilor, favorizând sintetizarea lecitinelor umane care intră în compoziţia creierului. Se găseşte în struguri şi seminţe de mac

Ce vitamine conţin fructele?
struguri



2.Vitaminele Hidrosolubile


Vitamina B1(thiamina): are un rol important, intervenind în metabolismul glucidelor şi favorizează depunerea glicogenului în ficat. Lipsa vitaminei B1 din alimentaţie duce la apariţia bolii BeriBeri. Se găseşte cu precădere în: mere, pere, prune, nuci, alune, lămâi.

Ce vitamine conţin fructele?
lamaie


Vitamina B2: (riboflavina): îndeplineşte un rol hotărâtor în procesul de creştere şi în metabolismul grăsimilor. Se găseşte în pere, mere, căpşuni, agrişe şi lămâi.

Ce vitamine conţin fructele?
pere


Vitamina C: (antiscorbutică) are rol hotărâtor în buna funcţionare a tuturor organelor şi ţesuturilor. Lipsa acestei vitamine din organism determină apariţia scorbutului. Sursa cea mai importantă de vitamina C o reprezintă fructele proaspete: măceşe, agrişe, cocacăze, portocale, grapfruit şi lămâi.

Ce vitamine conţin fructele?
portocala


Vitamina H (biotina) are rol important în procesul de creştere şi rezistenţa la boli infecţioase. Se găseşte în zmeură şi banane.

Ce vitamine conţin fructele?
zmeura

4 comentarii:

  1. Alimentatia cu fructe este foarte benefica pentru sanatate. Vitaminele continute de ele, fortifica sistemul imunitar si astfel , el are puterea de a se lupta cu bolile si de a le stopa. Felicitari pentru postare !

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi plac,le iubesc si mananc multe fructe....,iar imaginile sunt minunate ..nu mai vorbesc de vitaminile din ele!?
    Imi place ce vad aici,interesanta postarea!

    RăspundețiȘtergere
  3. V-am adaugat linck-ul la mine pe blog... daca doriti schimb de linck...al meu este:
    http://ana-cafeneauatrandafirulrosu.blogspot.ro/..va rog sa ma vizitati si sa-mi spuneti daca va place!?

    RăspundețiȘtergere
  4. Merci pentru felicitari, Carina! Ma bucur ca-ti place!
    Ana, sunt de acord sa facem schimb de linkuri! Il adaug imediat!

    RăspundețiȘtergere