Energia alternativă este un termen folosit pentru unele surse de energie si tehnologii de stocare a energiei, in general cu referire la energii netraditionale cu impact scazut asupra mediului înconjurator.
În general, se consideră energie alternativa acea energie care este
obținută dintr-o sursă naturală cum ar fi mareele, caderile de apa, miscarile maselor de aer (vanturile), soarele, biomasa. Unele dintre aceste surse sunt epuizabile, iar altele regenerabile.
Iata o scurta prezentare a diferitelor tipuri de energii primare regenerabile recunoscute oficial.
Iata o scurta prezentare a diferitelor tipuri de energii primare regenerabile recunoscute oficial.
Energia biomasei
Biomasa reprezinta partea biodegradabila a produselor, deseurilor si reziduurilor care provin din agricultura, inclusiv substante vegetale si animale,
Biomasa reprezinta partea biodegradabila a produselor, deseurilor si reziduurilor care provin din agricultura, inclusiv substante vegetale si animale,
silvicultura si industrii conexe, precum si partea biodegradabila a deseurilor industriale si urbane.
Energia apelor (hidroenergia)
Hidroenergia sau energia hidraulica reprezinta capacitatea sistemului fizic reprezentat de apa de a efectua lucru mecanic prin curgere; datorita circuitului apei in natura este considerata o forma de energie regenerabila.
Energia hidraulica este de fapt o energie mecanica potentiala sau cinetica. Exploatarea acestei energii se face in hidrocentrale si in centralele care produc energie electrica pe baza energiei valurilor si mareelor.
Energia aerului
Energia aerului este determinata de curentii de aer care se formeaza din cauza incalzirii neuniforme a Pamantului, iar acesti curenti genereaza o energie cinetica cunoscuta ca energie eoliana.
Energia eoliana este o sursa regenerabila de energie care, captata cu ajutorul unor turbine genereaza curent electric.
Energia solară
Energia solara este o sursa de energie regenerabila care este produsa de lumina si radiatia Soarelui. Energia solara este utilizata in practica pentru:
- generarea de electricitate cu ajutorul panourilor fotovoltaice;
- generarea de electricitate cu ajutorul centralor electrice termale;
- incalzirea cu panouri termice;
- incalzirea directa.
Energia geotermală
Energia geotermală este o forma de energie regenerabila care se obtine din caldura aflata în interiorul Pamantului.
Aburul si apa fierbinte, care se capteaza in special în zonele cu activitate vulcanica si tectonica, sunt utilizate pentru incalzire si pentru producerea de energie electrica.
Mai există însă o serie întreagă de energii si tehnologii alternative de obtinere a energiei, mai putin cunoscute decat cele enumerate; incercam asadar sa le evidentiem in aceste pagini incercand astfel sa sprijinim eforturile pe care persoane particulare sau diferite organizatii le fac in sensul cercetarii si obtinerii de energie pe cai, considerate din punct de vedere oficial, exotice.
În 1931, printre miile de autovehicule ce străbăteau străzile oraşului Buffalo din nordul statului New York, putea fi zărită pe străzi berlină Pierce Arrow, ce ieşea în evidenţă nu numai pentru că era un model de lux, ci şi prin faptul că se deplasa fără zgomot şi fără vreo dâra de fum eşapat. Trecătorii curioşi primeau din partea şoferului o explicaţie cel puţin stranie: „maşina nu are motor, nu are baterii şi nici combustibil”. Nu era vreo remarcă obraznică, nici maliţioasă. Autovehiculul nu era echipat cu un motor cu explozie, ci cu unul cu totul deosebit.
RăspundețiȘtergereCel ce conducea straniul vehicul se numea Petar Savo şi era o rudă a marelui inventator Nikola Tesla, iar motorul pe care îl testa era un motor electric de 1800 rpt/min, alimentat cu curent alternativ dintr-un receptor de energie liberă.In cadrul conferintelor TED (apropo , pentru cei care nu stiu despre ce este vorba , am sa-i rog sa intre pe www.ted.com ) s-a prezentat un film care demonstreaza inca odata, daca mai era necesar, validitatea teoriilor lui Nikola Tesla despre electricitatea fara fir. Iata un cercetator curajos, dispus sa-si riste pielea, cariera si reputatia, demonstrand fara urma de indoiala cat de usor si ieftin poate fi transmisa energia electrica oferindu-ne astfel o mai mare libertate de miscare si o independenta energetica.
SURSA : http://www.ted.com/
„Nu există o criză a energiei, ci pur şi simplu o criză datorată ignoranţei” spunea Richard Buckminster Fuller (1895-1983)
RăspundețiȘtergere