duminică, 9 decembrie 2012

Beneficiile apei

M-am gandit sa scriu si despre beneficiile apei, un element atat de necesar vietii.

Echilibrarea organismului cu... apă

Apa echilibrează şi optimizează funcţiile organismului.
Scăderea pH-ului duce la tulburări imunitare.
Menţinerea organismului într-o stare bună de alcalinitate activează limfocitele responsabile cu întărirea imunităţii. Apa din organism are un rol deosebit în procesele de digestie, respiraţie şi circulaţie. Ea este, de fapt, un excelent diluant, dizolvând substanţele organice şi anorganice. Fără apă, substanţele reziduale ale organismului ne-ar intoxica, pentru că nu ar putea fi eliminate. Prin faptul că ajută la eliminarea toxinelor, se poate spune că apa influenţează creşterea rezistenţei organismului, echilibrând şi optimizând funcţiile sale.
Organismul purificat de toxine îşi poate folosi energia în alte scopuri, cum ar fi pentru echilibrarea imunităţii sau pentru regenerarea celulară sau tisulară. Detoxifierea organismului ajută şi ficatul, filtrarea substanţelor fiind uşurată, realizându-se o protecţie mai mare a lui şi înlăturând oboseala.
Protecţia ficatului, ajutorul dat rinichilor prin eliminarea substanţelor dăunătoare şi curăţarea colonului sânt de un real ajutor, determinând o circulaţie sanguină mai bună, o respiraţie mai bună şi, în final, creşterea randamentul fizic şi intelectual şi eliminarea stresului. Pe lângă rolul de curăţitor al organismului, apa are şi un rol reglator, fiind suportul fiecărei funcţii a organismului. Mulţi dintre noi nu consumăm suficiente lichide sau cele pe care le consumăm nu sânt de calitate (cafea, cola, alcool). În felul acesta, organismul se obişnuieşte cu o cantitate insuficienta de apă şi nu apare senzaţia de sete, în timp producându-se o deshidratare cronică.


Lipsa apei produce diverse dezechilibre

Aportul scăzut de apă determină creşterea de histamină (pentru a permite apei să ajungă în zona deshidratată), iar când aceasta traversează nervii apare durerea. În acest fel, durerea apare ca un prim semnal al deshidratării. Dacă în timp nu se iau măsuri, apar diverse dezechilibre, cum ar fi constipaţie, greţuri, probleme menstruale, probleme articulare, hipercolesterolemie, astm, alergii, sindroame dispeptice. La început, simpla administrare corectă a apei poate înlătura aceste dezechilibre.
Deshidratarea organismului poate dura ani de zile sau poate debuta chiar din copilărie şi atunci este necesară o reeducare a senzaţiei de sete şi o reobişnuire a organismului de a lua atîta apă cît îi este necesară.
Un consum insuficient de apă determină depunerea grăsimilor, slăbirea tonusului muscular, scăderea randamentului digestiei, scăderea randamentului funcţionarii tuturor organelor şi creşterea sensibilităţii articulaţiilor datorită toxinelor ce se acumulează în corp. În general, fără mâncare se poate trăi circa 60 de zile, dar fără apă, numai câteva zile. Scăderea cu 4-5 la sută a conţinutului de apă din organism determină scăderea cu 20-30 la sută a capacităţii de muncă, iar o pierdere de apă de 15 la sută poate provoca perturbări grave în organism şi uneori chiar moartea în câteva zile.

Necesarul zilnic este de aproximativ 2,5 litri

Rezultă deci faptul că un organism echilibrat va avea mereu nevoie de un consum suficient de apă, necesarul zilnic pentru un adult fiind de aproximativ 2,5 litri.
Se recomandă ca apa să fie băută cu înghiţituri mici de-a lungul zilei, evitând perioadele din timpul meselor (şi cel puţin o jumătate de oră înainte de masă şi o jumătate de oră după masă). Problema este că, în general, nici măcar o jumătate din cantitatea de apă recomandată nu se consumă direct, sub forma apei potabile. Aceasta se întâmplă şi datorită faptului că, uneori, gustul este neplăcut sau apa conţine multe impurităţi.
Apa sănătoasă trebuie să conţină elemente minerale necesare organismului, dar să nu conţină substanţe chimice, microorganisme sau materiale radioactive dăunătoare.
În trecut, procesul de autopurificare a apelor era suficient pentru a satisface nevoile de apă ale societăţii. În timp, asigurarea apei potabile a devenit o problemă şi astfel s-a ajuns la folosirea clorului pentru distrugerea bacteriilor (în special în oraşele mari), substanţă care se poate acumula, determinând diverse dereglări în organism. În prezent, milioane de oameni mor anual din cauza consumului de apă poluată.
Iată că, pentru echilibrarea noastră nu contează numai cantitatea de apă pe care o bem, ci şi calitatea ei. Un consum corespunzător al unei ape de calitate, consum uniform de-a lungul unei zile, ne poate asigura starea de bine şi ne poate crea condiţiile unei zile de muncă reuşite şi fără probleme.
Se ştie că, cea mai bună apă este apa de izvor, dar de cele mai multe ori nu o putem procura. Aşa că, ne îndreptăm spre consumul apei plate.
Iată câteva metode elementare de purificare a apei:
• la 1 litru de apă se adaugă 5 linguriţe de suc proaspăt de lămâie;
• la 1 litru de apă se adaugă o linguriţă de argilă, se amestecă şi se lasă la decantat, apoi se consumă apa astfel purificată;
• se ţine în apă, câteva ore, un cristal purificat sau o bucata de argint.

6 comentarii:

  1. Dieta cu apa e foarte eficienta si pentru a slabi.
    Voi posta zilele ce urmeaza si aceasta dieta la pagina Diete. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Oooo, e excelenta si o bere! Ca sa nu mai zic de un vin fiert pe vremurile astea... :))

    RăspundețiȘtergere
  3. s.a demonstrat ca apa plata Devin ,pe care o gasim in supermarket si la noi ,este cea mai buna ptr consum. si va voi spune un secret... apa plata se pune in sticle de sticla pe care sa scrieti Iubire. se pare ca acest cuvant rezoneaza cu structura moleculara atingand maximum de puritate! cititi cartea "puterea tamaduitoare a apei"!

    RăspundețiȘtergere
  4. E bine de stiut! Intotdeauna mai aflam si lucruri noi, dragii mei

    RăspundețiȘtergere