miercuri, 7 ianuarie 2015

Laptele de capra - alimentul miraculos

        Mulți sunt cei care îl resping pentru motivul ridicol că miroase "a capră"! Cu toate acestea, laptele obținut de la acest animal... de poveste - destul de usor de crescut, insa nu extraordinar de productiv - nu numai ca este deosebit de gustos si hranitor, ci insumeaza si multe calitati terapeutice, unele dintre ele adevarate miracole in tratarea anumitor boli. Mai sanatos si mai bogat in substante benefice organismului decat laptele de vaca, cel de capra are efecte imediate: reda vioiciunea si optimismul, sanatatea generala si mai ales capacitatea organismului de a lupta cu bolile, inclusiv cu cancerul!
       Chiar daca sunt mai putin agreate de crescatorii de animale, pentru ca sunt neastamparate si stricatoare, caprele dau cel mai sanatos lapte. Acesta fortifica organismul si intareste imunitatea naturala in TBC (in special cu localizare pulmonara), anemii, dezechilibre hormonale cu pierdere in greutate, cancere in forme incipiente, convalescente, afectiuni paratiroidiene care genereaza spasmofilii rebele la tratamente clasice, atrofii musculare, astenie de primavara. Specialistii spun ca laptele de capra previne, prin aportul de minerale, anemia si demineralizarea osoasa. Actioneaza ca un medicament, inlaturand slabiciunea, redand vigoarea si optimismul, ajutand organismul sa lupte cu boala. Administrarea preventiva ii face pe cei bolnaviciosi din fire sa devina mai rezistenti la virozele de sezon sau sa suporte mai usor eventualele imbolnaviri contagioase, ii fereste pe adolescenti de epuizare fizica si ii ajuta pe copiii distrofici sa se dezvolte normal.
          
        

      Laptele de capra ofera o mare varietate de beneficii pentru sanatate, cu foarte putine efecte secundare negative, spre deosebire de cele intalnite in cazul consumului de lapte de vaca.
1. Antiinflamator natural. Unele cercetari sugereaza ca unul dintre principalele avantaje ale laptelui de capra este ca acesta detine capacitati antiinflamatorii. Acesta este un alt motiv pentru care persoanele cu probleme inflamatorii intestinale ar trebui sa inlocuiasca laptele de vaca cu lapte de capra.
2. Este ecologic. Pentru crestere, caprele necesita mult mai putin spatiu si alimente decat vacile. In general, se pot creste 6-8 capre in acelasi spatiu in care sunt crescute, in mod normal, doar doua vaci. Din aceasta cauza, crescatorii de capre apeleaza mai putin la diverse metode nu tocmai sanatoase de a creste aceste animale. Acest lucru se identifica mai apoi in calitatea produselor lactate preparate din lapte de capra.
3. Agent metabolic. Studiile recente au asociat consumul de lapte de capra cu o capacitate crescuta de metabolizare a fierului si cuprului, in special in randul persoanelor care sufera de malabsorbtie. Pe langa consumul de lapte de capra puteti lua, de asemenea, un supliment enzimatic digestiv pentru a facilita absorbtia elementelor nutritive in organism.
4. Bio-disponibilitate. Un alt beneficiu esential al laptelui de capra este faptul ca este, din punct de vedere structural, cel mai asemanator cu laptele de mama (in orice caz, mult mai asemanator decat laptele de vaca). Tocmai datorita acestor caracteristice chimice, laptele de capra este mult mai usor de asimilat de corpul uman.
5. Are un continut scazut de grasimi. Laptele de capra este o optiune excelenta pentru cei care doresc sa piarda in greutate. Acesta are in mod natural mai putine grasimi si un nivel ridicat de proteine si aminoacizi esentiali.
6. Este bogat in acizi grasi. In timp ce laptele de vaca are in jur de 17% acizi grasi, laptele de capra contine chiar si pana la 35% acizi grasi, facandu-l mult mai nutritiv si mai sanatos. De fapt, pana la 50% din persoanele cu intoleranta la lactoza pot include in dieta lor zilnica lapte sau produse din lapte de capra.
7. Are un continut ridicat de calciu. Majoritatea oamenilor isi fac griji cu privire la aportul zilnic de calciu. In general, acestia cred ca trebuie sa consume lapte de vaca pentru a se asigura ca nu au deficit de calciu. Trebuie sa stiti ca laptele de capra ofera organismului calciu intr-o proportie la fel de mare, dar si triptofan. Iar reactiile adverse sunt mult mai putine.
8. Proprietati antimucolitice. Laptele de vaca are in compozitie alergeni pentru unele persoane si promoveaza secretia de mucus, pe cand laptele de capra, fiind scazut in grasimi, are proprietati antimucolitice (globulele de grasime din laptele de capra sunt 19 din dinmensiunea celor gasite in laptele de vaca).
9. Stimuleaza sistemul imunitar. Laptele de capra contine seleniu, un mineral esential in mentinerea unui sistem imunitar puternic, care sa functioneze corect.
10. Protejeaza impotriva cancerului la san. In cadrul unui studiu, efectuat pe mai mult de 3500 de femei, cercetatorii au constata o scadere a riscului de cancer la san cu pana la 45% in randul femeilor care au consumat mai mult lapte de capra. Riscul s-a diminuat chiar si cu 65% atunci cand cercetatorii au analizat datele femeilor care se aflau in faza de premenopauza.
Analiza sugereaza ca nivelul crescut de calciu din laptele de capra este motivul pentru scaderea riscului de cancer la san. Cresterea aportului de calciu a fost asociat cu o reducere a riscului de cancer la san cu pana la 50%.
11. Ofera mai multa energie. Laptele de capra este o sursa foarte buna de riboflavina, o vitamina din complexul B, foarte importanta pentru producerea de energie. Riboflavina (B2) joaca cel putin doua roluri importante in productia de energie a organismului. Atunci cand este activa in procesul eliberarii energiei, riboflavina ia forma flavin-adenin-dinucleotidei. In aceasta forma, riboflavina se ataseaza de enzimele numite flavoproteine, elemente care permit transformarea oxigenului in energie. Flavoproteinele se gasesc in tot organismul, dar mai ales in zonele in care energia pe baza de oxigen este necesara cu regularitate (cum ar fi inima si alti muschi).
12. Ofera protectie cardiovasculara. Laptele de capra este o sursa buna de potasiu, un mineral esential pentru echilibrarea tensiunii arteriale si pentru sanatatea inimii. O cana de lapte de capra contine pana la 500 mg de potasiu si doar 121, 5 mg de sodiu. De aceea, laptele de capra poate ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale si protejeaza impotriva ateroscleorzei.
Rolul pozitiv al alimentelor bogate in potasiu in echilibrarea tensiunii arteriale a fost demonstrata intr-o serie de studii. Cercetatorii au urmarit mai multe zeci de mii de barbati, timp de 4 ani, pentru a determina care sunt efectele dietei asupra tensiunii arteriale. Barbatii care au consumat alimente bogate in potasiu au avut un risc semnificativ mai mic de accident vascular cerebral.
O cana de lapte de capra ofera 14,5% din cantitatea zilnica recomandata de potasiu.
Acestea sunt doar cateva dintre multiplele beneficii pentru sanatate oferite de laptele de capra. Nu numai ca detine mai multi nutrienti esentiali pentru corpul uman, dar contine si cantitati mai mici de aditivi decat laptele de vaca. Alegeti sanatos!

2 comentarii:

  1. Bun gasit in Noul An, LA MULTI ANI! Laptele de capra este recomandat copiilor avand numeroase din calitatile pe care le are laptele de mama.Si se mai spune ca laptele provenit de la caprele de culoare rosie este mai bun decat cel provenit de la celelalte capre( sa fie ceva in genul oualelor de la gainile din rasa gat golas de Transilvania).O zi buna si un weekend minunat sa aveti.

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani si dvs si un an nou, 2015 mai bun decat cel care tocmai a trecut, plin de realizari si cu multa sanatate!
    Aveti foarte multe cunostinte despre viata naturala si naturista si asta este foarte apreciabil. Felicitari!
    Week end placut si dvs!!!

    RăspundețiȘtergere