luni, 28 aprilie 2014

Bicarbonatul - elixirul tineretii vesnice

           Banalul praf de bicarbonat de sodiu este util in tratarea multor afectiuni, de la aciditatea gastrica pana la cancer

        Nu exista casa fara bicarbonat de sodiu. Gospodinele il folosesc la prajituri, dar si ca leac de urgenta, in caz de arsuri la stomac. Acest praf alb are mai multe intrebuintari decat am putea crede. De la tuse, la ulcer, de la curatirea petelor, la albirea dintilor, bicarbonatul este atat de util, incat unora nici nu le vine sa creada ca o pulbere atat de ieftina poate aduce beneficii atat de mari. Mai nou, cercetatorii au gasit ca aceasta sare poate fi valorificata si in tratamentul cancerului.
  • Pentru ulcer si raceala
    Pliculetul cu bicarbonat de sodiu ne-a salvat de multe ori cand arsurile gastrice ne-au dat peste cap. Orice elev stie de la chimie ca bicarbonatul de sodiu (NaHCO3) face parte din categoria sarurilor, este un produs biodegradabil, nu este toxic, este solubil in apa si usor abraziv. „Stins“ cu otet, neutralizeaza surplusul de acid gastric, dar functioneaza si ca praf de copt, in prajituri. Bolnavii de ulcer au intotdeauna la indemana bicarbonat de sodiu. Folosirea lui constanta are insa efect invers, marind cantitatea de acizi gastrici si degajand dioxid de carbon care umfla peretii stomacului marind ulceratiile. Dar, ca medicament de urgenta, acest praf e foarte bun si cu efecte imediate. Tot intern, se mai foloseste dizolvat in lapte, pentru calmarea tusei. Gargara cu solutie din doua lingurite bicarbonat la un pahar cu apa calda linisteste durerile de gat. Spalaturile nazale cu aceeasi solutie ajuta in raceli. In cazul persoanelor obeze, acestea pot bea in fiecare dimineata cate o jumatate de ceasca de apa calduta in care se pun o jumatate de lingurita de suc de lamaie si un varf de cutit de bicarbonat de sodiu.
  • Pasta de dinti la pliculet
    Contra conjunctivitei, se spala ochii cu solutie de bicarbonat de sodiu. O jumatate de lingurita din acest praf este recomandata in caz de atac de cord. Tot bicarbonatul este cel care ajuta la scaderea tensiunii arteriale, iar daca e luat in calatorie, este un mijloc eficace contra raului de avion, de masina sau de vapor. Mai este folosit dizolvat in apa in primul ajutor in caz de intoxicatii grave, la febra cu transpiratie indelungata, pentru restabilirea pierderii lichidului din organism. Daca degetul cu pararitiu e tinut in apa fierbinte cu bicarbonat, infectia va disparea. Clatirea cavitatii bucale cu bicarbonat de sodiu ajuta contra durerilor dentare, previne cariile omorand bacteriile si curata petele galbene de pe dinti. Mai are rolul de a trata ranile bucale si respiratia urat mirositoare. Poate fi folosit pe post de pasta de dinti datorita proprietatilor abrazive, dar nu foarte des, deoarece poate deteriora smaltul. Zonele umflate dupa muscatura insectelor se trateaza tot cu solutie de bicarbonat in apa. Mancarimea va disparea. Negii se pot unge cu pasta din bicarbonat si ulei de ricin de 2-3 ori pe zi si vor siparea. Pentru tratarea arsurilor minore faceti o pasta din bicarbonat de sodiu, salvie si apa. Sub forma de solutie, se aplica pe pielea arsa de soare.
  • Produs cosmetic fara egal
    Contra durerilor articulare, se dizolva intr-o cana de apa fierbinte o lingurita de bicarbonat de sodiu, in care se inmoaie un servetel de bumbac. Apoi, acesta se sapuneste cu sapun de rufe si se stropeste cu petrol lampant. Locul bolnav se unge cu grasime si se acopera cu servetelul. Se panseaza cu o basma de lana. Pentru gusa adenomatoasa, se amesteca paine de secara cu bicarbonat de sodiu, se pune pe gat si se panseaza. Bicarbonatul de sodiu anuleaza mirosul neplacut al transpiratiei, daca se unge axila cu solutie din aceasta sare. Picioarele obosite si umflate se scufunda in solutie din 10 litri de apa si 5 linguri de bicarbonat de sodiu. Bicarbonatul de sodiu este si ingredient folosit in cosmetica. Reduce roseata pielii si previne riscul aparitiei cosurilor. Cateva lingurite de bicarbonat de sodiu in baie fac pielea fina. Este si un bun exfoliant facial. Amestecati putin bicarbonat de sodiu cu apa, pana se formeaza o pasta. Intindeti pe fata, masand usor, apoi clatiti cu apa calduta. Acest procedeu e bun contra acneei. O lingura de bicarbonat adaugat in sticla de sampon contribuie la alungarea matretii. Stropirea radacinii parului cu solutie de bicarbonat va face ca parul sa nu mai para gras si fara volum. Metoda previne si decolorarea parului daca e aplicata inainte de a intra in piscina.

3 comentarii:

  1. Bine de retinut, unele utilizari le stiam, altele nu, cu siguranta le voi incerca.
    Astept cu interes si alte articole utile.

    http://helenstn.blogspot.ro/

    RăspundețiȘtergere
  2. Merci pentru aprecieri, Elena!
    Sper sa revii si altadata pe acest blog! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Very interesting blog. A lot of blogs I see these days don't really provide anything that attract others, but I'm most definitely interested in this one. Just thought that I would post and let you know.

    RăspundețiȘtergere