Florile…
Probabil cel mai frumos dar pe care l-a lasat Dumnezeu pe pamant pentru a ne
bucura privirea si sufletul… Florile transmit o bucurie speciala atunci cand
sunt daruite sau sunt primate, indiferent ca este vorba de un buchet elegant
de flori cumparate de la o florarie sau ca este vorba de buchetel realizat pe
moment din flori de camp.
Florile sunt superbe atat in mediul lor
natural cat si aranjate frumos in vaze
pentru a creea un ambient placut caselor noastre.
|
Din
pacate florile se ofilesc dupa o perioada. Bucuria cu care le-am admirat la
inceput se estompeaza treptat cu tristetea provocata de ofilirea acestora. Am
cautat diverse metode de a le pastra prospetimea cat mai mult si recent am
gasit cateva sfaturi interesante cu privire la acest subiect.
|
Astfel, inainte de a pune flori intr-o vaza, aceasta trebuie curatata in
prealabil cat mai bine astfel incat sa nu existe conditii de dezvoltare a
unui mediu bacterian care va influenta rezistenta florilor. Florile proaspat
primite, trebuiesc curatate de frunzele care s-ar afla sub nivelul apei din vaza, deoarece pe acestea sunt bacterii care ar putea afecta calitatea apei
in care sunt pastrate florile si automat ar scurta perioada de pastrare a
florilor.
|
De asemeni, inainte de a pune florile in apa, trebuie taiata tija lor oblic
la o distanta de minim 2 cm de baza (de preferat sub apa pentru a impiedica
patrunderea bulelor de aer in tija ), in special la trandafir, liliac si
dalie. Repetati aceasta operatiune o data la 2-3 zile. Pentru acele flori
care au tija lemnoasa (in special trandafiri, liliac, bujori, crizanteme
etc.) este de preferat ca tija sa fie despicata putin pentru a permite o buna
hidratare a florilor. Florile din a caror tija curge un suc laptos (latex)
precum crini, narcise, cale se introduc cu baza tijei in apa clocotita (50°)
timp de cateva secunde, pentru a impiedica pierderea sevei si astfel ofilirea
rapida a acestora.
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu