sâmbătă, 16 februarie 2013

Trucuri pentru păstrarea prospețimii îndelungate a florilor tăiate

Trucuri pentru păstrarea prospețimii îndelungate a florilor tăiate


              Florile… Probabil cel mai frumos dar pe care l-a lasat Dumnezeu pe pamant pentru a ne bucura  privirea si sufletul… Florile transmit o bucurie speciala atunci cand sunt daruite sau sunt primate, indiferent ca este vorba de un buchet elegant de flori cumparate de la o florarie sau ca este vorba de buchetel realizat pe moment din flori de camp.
            Florile sunt superbe atat in mediul lor natural cat si  aranjate frumos in vaze pentru a creea un ambient placut caselor noastre. 
               Din pacate florile se ofilesc dupa o perioada. Bucuria cu care le-am admirat la inceput se estompeaza treptat cu tristetea provocata de ofilirea acestora. Am cautat diverse metode de a le pastra prospetimea cat mai mult si recent am gasit cateva sfaturi interesante cu privire la acest subiect.

            Astfel, inainte de a pune flori intr-o vaza, aceasta trebuie curatata in prealabil cat mai bine astfel incat sa nu existe conditii de dezvoltare a unui mediu bacterian care va influenta rezistenta florilor. Florile proaspat primite, trebuiesc curatate de frunzele care s-ar afla sub nivelul apei din vaza, deoarece pe acestea sunt bacterii care ar putea afecta calitatea apei in care sunt pastrate florile si automat ar scurta perioada de pastrare a florilor.
         De asemeni, inainte de a pune florile in apa, trebuie taiata tija lor oblic la o distanta de minim 2 cm de baza (de preferat sub apa pentru a impiedica patrunderea bulelor de aer in tija ), in special la trandafir, liliac si dalie. Repetati aceasta operatiune o data la 2-3 zile. Pentru acele flori care au tija lemnoasa (in special trandafiri, liliac, bujori, crizanteme etc.) este de preferat ca tija sa fie despicata putin pentru a permite o buna hidratare a florilor. Florile din a caror tija curge un suc laptos (latex) precum crini, narcise, cale se introduc cu baza tijei in apa clocotita (50°) timp de cateva secunde, pentru a impiedica pierderea sevei si astfel ofilirea rapida a acestora.

       In ceea ce priveste temperatura apei la care sunt pastrate florile aceasta difera in functie de tipul de flori. Astfel florile care infloresc primavara precum ghiocei, viorele, primule, lacramioare, lalele, narcise, prefera o temperatura scazuta a apei. Florile de vara sau cele provenite din culturi de sera prefera o temperatura a apei egala cu cea a camerei in care sunt pastrate. De asemeni florile ofilite isi revin repede daca sunt puse in apa calduta si nu rece (ap calduta impiedica formarea bulelor de aer in coditele florilor).
        Pentru a preveni alterarea rapida a apei se poate introduce in aceasta putina sare de bucatarie (80 g de sare la 1 1 apa) sau cateva picaturi de otet. Totusi pentru o buna pastrare a florilor este recomandat ca apa sa fie schimbata zilnic. Iata si alte trucuri care pot ajuta la pastrarea/conservarea apei cat mai bine:

      — aspirina este un bun conservant si este o metoda des folosita pentru a pastra florile proaspete cat mai mult; puneti o aspirina pisata in apa in care veti adauga florile;
    — inalbitor adaugat in proportie de un sfert de ligurita la un litru de apa sau 3 picaturi de inalbitor si o lingurita de zahar la un litru de apa; acesta previne schimbarea aspectului apei si inhiba dezvoltarea bacteriilor;
      — moneda de cupru si un cub de zahar pastreaza florile proapete pentru mult timp;
     — zahar simplu sau cu otet; dizolvati 3 linguri de zahar si 2 linguri de otet alb intr-un litru de apa calduta; zaharul hraneste florile iar otetul inhiba dezvoltarea bacteriilor; schimbati apa o data la cateva zile;
    — fixativul poate pastra prospetimea florilor pentru mult timp daca il pulverizati pe partea inferioara a frunzelor si a petalelor;
    — suc carbogazos; continutul sau de zahar ajuta la hranirea florilor; este recomandat sucul incolor gen Sprite, 7-Up, daca vasul in care sunt florile este transparent;
        — vodca sau orice alta tarie (tuica); cateva picaturi adaugate in apa au actiune antibacteriana;
           Un alt aspect de care trebuie sa tineti cont este faptul ca florile sunt sensibile la mirosul emanat de fructele coapte(etilena), deci nu este indicata prezenta unei fructiere in apropierea vasului cu flori intrucat acestea se vor ofili prematur. Acelasi efect nociv il poate avea si curentii de aer din incaperi, lumina soarelui si sursele de caldura artificiala (calorifere, radiatoare etc.).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu