Alţi faimoşi autori antici precum Dioscorid şi Theophrast recomandau hrănirea cailor de curse cu cătină pentru sporirea masei musculare şi a luciului părului.
Din punct de vedere taxonomic, cătina face parte din ordinul Rosales, familia Eleagnaceae, specia Hippophae rhamnoides.
Se prezintă ca un arbust tufos, extrem de rezistent în egală măsură la ger şi la secetă. Iubeşte lumina directă a soarelui, şi nu creşte în zone semiumbroase sau acoperite.
Atinge în medie înălţimea de 1,5 - 4 metri, dar în condiţii optime de mediu poate atinge şi 8 metri. Când clima zonei geografice unde creşte este totuşi prea aspră, cătina se adaptează la acest factor extern devenind un arbust târâtor.
Planta creşte în flora spontană a Eurasiei, cu optimul de adaptare ecologică şi centrul distribuţiei în Asia Centrală, unde se întâlneşte mai ales în zonele montane. Dacă în Asia ocupă un areal imens, partea din Europa unde este răspândită contă într-o prelungire minusculă.
La noi în ţară este răspândită îndeosebi în regiunea deluroasă a Munteniei şi Moldovei, fiind mai rară în stepele litorale ale Mării Negre. Cea mai largă răspândire a cătinei a fost observată în zona bazinului râului Buzău, unde creşte din abundenţă atât de-a lungul albiilor râurilor şi izvoarelor, cât şi pe versanţii care urcă la mari înălţimi. Este o plantă căreia-i priesc terenurile sălbatice, cu vegetatie diversă şi însorite.
Conform cercetărilor efectuate de specialişti de prestigiu precum Ing. Ştefan Manea, prof. univ. dr. chim. Ion Brad, dr. Luminiţa Brad şi Ing. Florica Radu, cătina care creşte în ţara noastră are un conţinut chimic de excepţie, poate cel mai bogat din întreaga lume. Planta a fost studiată şi ameliorată în Staţiunea Horticolă "Mărăcineni", unde s-au obţinut varietăţi cu ţepi reduşi. Trebuie menţionat că nicăieri în lume nici varietatea naturală, nici soiurile ameliorate nu au conţin atât de multe principii active, vitamine, minerale, microelemente, flavonoizi şi aminoacizi la nivelul cătinei care creşte în România, mai ales în zona subcarpatică.
Cătina prin istorie
Primele
popoare care au descoperit valenţele terapeutice ale cătinei au fost
tracii, hinduşii, grecii, chinezii, mongolii, celţii şi slavii. Prima
documentare scrisă apare în secolul VII după Hristos în tratatul clasic
de medicină tibetană "Rgyud Bzi" care recomanda în mod explicit
consumul de fructe de cătină pentru şerpaşi sau cei care călătoreau la
mari înălţimi.Cele patru cărţi fundamentale ale medicinei chinezeşti tradiţionale apărute în decursul dinastiei Tang (907 după Hristos) recomandau tratamentul cu cătină pentru tratamentul bolilor de piele şi afecţiunilor tubului digestiv. În Rusia, unde creşte pe suprafeţe foarte mari, cătina a fost numită "Ananas Siberian" datorită sucului plăcut şi proprietăţilor revigorante, foarte apreciate în condiţiile climei aspre de acolo.
Virtuţile plantei nu au scăpat neobservate şi în perioada modernă, când au fost pentru început utilizate experimental în alimentaţia cosmonauţilor sovietici, deoarece pe lângă celelalte calităţi ale cătinei, oamenii de ştiinţă din Moscova au descoperit că aceasta protejează organismul uman de radiaţiile cosmice. Potenţialul cătinei a determinat introducerea ei ca plantă de cultură în S.U.A., Canada, Germania, Rusia, China şi Ucraina. Există la nivel mondial numeroase institute de cercetare care studiază şi în prezent tainele acestui adevărat miracol al Naturii.
Cu toate că se foloseşte din cele mai vechi timpuri, cătina este prelucrată industrial doar în decursul ultimelor decenii, iar în ultimii ani a devenit speranţă pentru suferinzii multor afecţiuni grave.
În România, de peste 30 ani se fac cercetări sistematice asupra cătinei de către Institutul de Cercetare Chimico-Farmaceutic şi Institutul de Cercetări Alimentare. Cercetările urmăresc valorificare componentelor chimic din plantă. Produsul cel mai valoros este aşa numitul ulei de cătină.
Pentru biologie şi medicină, cătina românească prezintă încă un mister
ale cărui taine binefăcătoare aşteaptă să fie descoperite în totalitate,
în ciuda deceniilor de cercetări minuţioase. Până în prezent
cercetările au confirmat faptul că fructele de cătină constituie cea mai
bogată sursă naturală de vitamina A, vitamina E, carotenoizi şi
flavonoizi.
Conţine şi cantităţi mari de vitamina C, vitaminele B1, B2, K, F şi
P, alături de microelemente, acizi graşi esenţiali şi fitostenoli. În
urma analizelor de laborator a reieşit că fructul cătinei conţine
substanţă uscată în proporţie de doar 10-20%, restul compoziţiei
constând în zaharuri, acizi organici, pectine, flavonoide, celuloză,
proteine, ulei, betacaroten, fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu,
fier, tot complexul vitaminelor B.
Celebrul şi căutatul ulei de cătină conţine la rândul său, în
proporţie de circa 80-90% acizi graşi esenţiali, licopen, tocoferoli şi
fitosteroli. Seminţele de cătină sunt bogate în acizi graşi nesaturaţi, iar frunzele şi scoarţa arbustului conţin tocoferol şi sitosterol.
Cum ne ajută cătina ?
Frunzele, scoarţa, seminţele, dar mai ales fructele de cătină au
rezultate extraordinare atât în scop medical, cât şi alimentar. Efectele secundare negative sunt de-a dreptul neînsemnate.
Foarte apreciat este uleiul de cătină, fiind utilizat cu un succes
deosebit chiar şi în cazuri grave de arsuri termice şi chimice, sau
afecţiuni ale pielii determinate de expunerea la iradieri. Merită
amintit un caz relatat de ing. Ştefan Manea, referitor la un accident de
muncă grav petrecut în anul 1985 la Combinatul Chimic Giurgiu.
Accidentul respectiv s-a soldat cu şase victime, cu arsuri de gradele
3 şi 4 pe suprafeţe de peste 50% din piele. Trei dintre bolnavi au fost
diagnosticaţi fără şanse de supravieţuire şi au rămas internaţi la
Sitalul Judeţean Giurgiu în aşteptarea fatidicului deznodământ.
Ing. Ştefan Manea apelează urgent la profesorul universitar Ioan
Brad, unul dintre cei mai mari experţi în cătină la nivel mondial.
Acesta este adus de urgenţă cu elicopterul de la Facultatea de Medicină
din Târgu Mureş, unde pe atunci era profesor. Ioan Brad a venit cu ulei
de cătină cu care le-a uns şi pansat rănile celor trei muribunzi.
Rezultatul a fost de-a dreptul miraculos. Cei trei ingineri nu au intrat
în blocaj renal în faza următoare, iar arsurile s-au vindecat. Cei trei
au scăpat de la moarte şi trăiesc sănătoşi şi în prezent.
Uleiul de cătină este folosit şi în tratamentul ulcerului gastric şi
duodenal, diareei, urticariei şi stărilor alergice, maladiilor
neuroendocrine, reumatismului, afecţiunilor circulatorii şi hepatice,
alcoolismului, anemiei, asteniei şi chiar stresului. Utilizările cătinei
în geriatrie au dat rezultate spectaculoase, iar cercetările recente o
recomandă şi în oncologie. Cercetări efectuate în Marea Britanie au
descoperit capacitatea cătinei de a inhiba dezvoltarea unor tumori.
De asemenea, este eficientă şi în tratarea hipertensiunii arteriale,
afecţiunilor coronariene, oftalmologice şi gingivale. Este un redutabil
antidepresiv, antiacneic, contra keratozei, leucoplaziei, antimutagen,
antioxidant în mastite, rinite, fotofobii, boli cronice pulmonare. Este
folosită cu succes şi în tratamentul psoriazisului, în prevenirea
cancerului şi ca imunostimulator, prevenirea adenoamelor, tratamentul
cancerului mamar, antibacteriană, inhibitoare a poftei de mâncare în
cazurile de obezitate., reglatoare a lipoproteineinemiei, tratamentul
leucemiilor şi limfoamelor, afecţiuni osteoarticulare, O.R.L.,
inflamaţii digestive, constipaţie, afecţiuni ale aparatului urinar şi al
celui genital, afecţiuni hematologice, afecţiuni virale, afecţiuni ale
sistemului nervos şi psihice.
În plus, în cătina albă se găsesc o seamă de substanţe cu
efect hormonal prin ele însăşi, sau substanţe care reprezintă precursori
ai anumitor hormoni.
În uleiul de cătină este probabilă existenţa prostaglandinelor
(acestea sunt considerate hormoni celulari, respectiv modulatori ai
activităţii hormonale care stimulează musculatura netedă), dar mai
precis se găsesc acizi graşi nesaturaţi cu două sau trei duble legături
care sunt precursorii siguri ai prostaglandinelor. O altă susbstanţă cu
efect hormonal cre se găseşte în cantităţi mari în cătină este
serotonina. Ea are ca precursor triptofanul - aminoacid esenţial care se
găseşte în cantităţi mari îndeosebi în fructele uscate şi pulverizate
de cătină.
Excelent articol. Avem sanatatea in fata curtii si noi o cautam in cutiute de plastic. Un sfarsit de saptamana linistit si plin de inspiratie va doresc.
RăspundețiȘtergereMa bucur ca v-a placut articolul si sper sa va placa si celalalte!
RăspundețiȘtergereIndraznesc sa va invit pe un alt site al meu, un site care incearca sa prezinte cateva impresii din credinta noastra crestin-ortodoxa:
http://www.credinta-dreapta.blogspot.ro/
Sanatate si mult succes!