Cele mai bogate surse de antioxidanti sunt fructele si legumele, ca atare, neprelucrate termic, situatie in care si-ar pierde o foarte mare parte din nutrientii atat de necesari organismului ca sa se mentina in limitele normalului.
Toata lumea stie ca citricele sunt bogate in vitamina C, de aceea, mai ales in sezonul rece, acestea nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic. Vitamina C intareste sistemul imunitar si pe cel nervos, ajuta oasele si muschii, intareste dintii, calmeaza alergiile, contribuie la starea de bine si calm a intregului organism.
Un pahar de suc de citrice dimineata face minuni pentru intreaga zi. Este energizant, hranitor, tonic. Vitamina C mai poate fi procurata si din patrunjel, fructe de padure, varza, proaspata sau murata, ardei si rosii.
Rosia, disponibila acum in toate magazinele, indiferent de anotimp, contine o mare cantitate de licopen, o substanta care, alaturi de alte vitamine din compozitia rosiei, poate preveni arteroscleroza, diabetul, cat si unele tipuri de cancer. Cand mananci o rosie, sa ai intotdeauna la indemana ulei sau unt.
Stafidele, acele fructe mici si uscate, deosebit de dulci, care fac deliciul cozonacilor ori al placintelor cu branza, sunt bogate in vitamine si minerale, dar si foarte multi antioxidanti, numiti cu un cuvant polifenoli.
Acestia protejeaza organismul de tumori, echilibreaza tensiunea arteriala, intaresc si apara sistemul imunitar. E suficient sa consumi zilnic doar o mana de stafide si sunt de un real folos si atunci cand esti stresat ori foarte obosit si simti cum te chinuie o "foame" cumplita de dulce.
Strugurii rosii si vinul rosu contin resveratrol, o substanta cu efecte extraordinare, despre care se spune ca ar fi cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum. Tot mai multe voci autorizate spun ca vinul rosu face bine la inima cu conditia sa fie consumat in cantitati rezonabile. Altfel, poate deveni dusman.
Afinele, fructele marilor inaltimi, sunt bogate in antocianidina si quercitina, doi antioxidanti flavonoizi, care au capacitatea de a preveni cancerul, pot lupta impotriva infectiilor, intarind imunitatea, si pot mentine memoria in buna stare.
Ceapa rosie, adesea ocolita in stare cruda din cauza mirosului caracteristic, are in compozitia ei quercitina, un antioxidant care previne cancerul si procesul de imbatranire precoce. Trebuie mentionat ca ceapa ascunde sub foile sale o intreaga farmacie. Astfel, este bogata in vitamine, precum C, E, B6, si minerale ca potasiul, fosforul, fierul sau calciul.
Producatorii de antioxidanti sintetici n-au ramas indiferenti la cerintele pietei si, in orice farmacie sau magazin de produse naturiste, gasesti suplimente alimentare care pot inlocui consumul de fructe si legume. Alegerea iti apartine.
Poti folosi antioxidanti sintetici, ale caror reactii adverse le vei constata foarte curand sau poti opta pentru o hrana sanatoasa, diversa care sa-ti ofere nutrientii necesari pentru o sanatate buna. Si, tine minte, fructele si legumele nu ingrasa.
Sa avem sanatate!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu