Desi pare o boala
banala, cu o durata normala de numai 6-7 zile, gripa trebuie tratata cu
foarte mare grija, pentru a evita complicatiile. In debutul starilor
gripale, se bea cite o cana de ceai, din ora in ora, astfel ca toxinele
vor fi eliminate prin transpiratieIn jurul nostru, tot mai multa lume
stranuta, tuseste si se plinge de dureri in git. In timp ce gripa se
raspindeste, iar numarul virozelor nu e in descrestere, nu trebuie sa va
mire ca va treziti din senin ca va curge nasul si durerile de cap va
chinuie.
Ce e de facut. atunci cind lucrurile nu sint inca
grave? Inainte de a da o gramada de bani pe medicamente, trebuie sa
stiti ca o raceala se poate trata si cu leacuri traditionale, cu efecte
la fel de bune. Pe unele le stiti deja, despre altele poate abia acum
auziti. Noi vi le spunem pe toate, asa cum le prezinta medicina
naturista.
Cum stim de ce suferim?Mai intii, trebuie sa facem
deosebirea intre gripa si guturai, pentru ca in functie de diagnostic,
se aplica un remediu sau altul. Gripa este o boala respiratorie acuta,
cu caracter infecto-contagios. Se raspindeste prin picaturile de saliva
emise prin tuse, stranut sau vorbire. E o afectiune grava putind pune in
pericol viata copiilor, a persoanelor slabite si in virsta de peste 65
de ani.
Desi pare o boala banala, cu o durata normala de numai
6-7 zile, gripa trebuie tratata cu foarte mare grija, pentru a evita
complicatiile. Debuteaza brusc, cu dureri musculare, febra mare,
frisoane, dureri de cap, tuse uscata si iritativa, pierderea poftei de
mincare, inflamarea cailor respiratorii. Guturaiul este un semn al
slabirii sistemului imunitar, fiind o reactie a organismului la atacul
unor virusuri mai putin violenti decit cei care provoaca gripa. Se
datoreaza inflamatiei mucoasei nazale si este favorizat de frig si de
umezeala. Se mai numeste si raceala.
Spre deosebire de gripa,
simptomele sint mai blinde, doar cu slabiciune generala, pierderea
apetitului, git iritat, stranut, nas infundat. Ceaiurile, inainte de
toateTratamentul naturist pentru gripa si raceala se bazeaza pe efectele
tamaduitoare ale ceaiurilor si diferitelor preparate pe baza de plante.
Nimic chimic, totul natural. Asadar, primele indicate sint ceaiurile,
dar caldute, nu fierbinti.
Cele mai bune sint infuziile din
flori de soc, tei, potbal, busuioc, sunatoare, isop, patlagina, menta,
barba-popii, coada-soricelului, urzica, luminarica, macese si coacaze
negre, conuri de hamei si scoarta de salcie. Efectul acestor ceaiuri
este mai mare daca in ele se adauga putina scortisoara si piper negru
(au actiuni puternic antivirotice). In debutul starilor gripale, se bea
cite o cana de ceai, din ora in ora. Toxinele vor fi eliminate prin
transpiratie.
Combinatia de miere, lamiie si tei este un remediu
sigur contra gripei. Ceaiul de macese proaspete este bun pentru raceala
si gripa, prin continutul ridicat de vitamina C. De altfel, tabletele
de vitamina C sint produse din macese.Leacuri de mestecatPentru guturai,
fitoterapia recomanda ceaiuri din flori de tei si de soc, infuzie din
flori si decoct din radacina de ciubotica cucului (atunci cind apare
tusea frecventa; se pune o lingurita de planta la o cana cu apa si se
beau cite 2-3 cani/zi), infuzie de isop, decoct din coaja de salcie (2
linguri de coaja uscata si maruntita la o cana cu apa; se iau 3-4
linguri/zi), unguras (infuzie dintr-o lingurita planta la o cana cu apa,
2-3 cani/zi). Salvia actioneaza ca o aspirina.
Se mai recomanda
o infuzie combinata: se iau 12 linguri de cretisoara, trei de musetel,
soc si izma creata, se maruntesc si se amesteca bine. Se iau doua
lingurite din amestec si se adauga la o cana de apa fiarta. Se da
deoparte 5 minute. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi, daca se poate,
neindulcite. In caz de curgere apoasa a nasului, fara febra, un remediu
eficient se obtine dintr-o lingurita de busuioc, una de salvie, una de
scortisoara si 5 cuisoare. Se tin in gura si se mesteca incet. Se iau
2-3 prize pe zi, dupa masa. Incercati acest remediu si in 2-3 zile, nu
veti mai simti nici urma de raceala.
Antibioticul saracului. La
primul hapciu, e bine sa beti niste ceai de cimbrisor, care e un
excelent dezinfectant. Inhalatia cu otet mentolat, obtinut prin
macerarea frunzelor de menta in otet, alunga starea proasta produsa de
raceala. In popor, se spune ca cimbrul e antibioticul saracului,
deoarece contine un antiseptic natural, thimolul. Ceaiul de cimbru, cit
si infuzia de cimbrisor ajuta in starile de raceala. Cind apare febra,
se recomanda ca mincarea sa contina mult usturoi. Bunicii nostri
foloseau compresele pe git si pe piept sau abdomen. O bucata mare de
pinza se inmoaie in apa calda, dar nu fierbinte, se stoarce bine si se
aplicaa pe corp. Peste ea se pune o basma (sal) din lina. Gitul este
bine sa fie acoperit cu un fular. Compresa se tine 45-60 minute. Dupa ce
se inlatura, bolnavul se imbraca intr-o bluza uscata din bumbac si
ramine in pat, bine invelit, timp de 30-40 minute. Apa calduta spre rece
este suficienta pentru a scadea febra, fara sa socheze organismul, cum
se intimpla in cazul pungii de gheata.
Cum scapam de
tuse?Tusea este agasanta, suparatoare si chiar chinuitoare, dar ajuta la
indepartarea secretiilor de pe caile respiratorii, de aceea este
recomandat a nu se apela imediat la produsele antitusive din farmacii,
ci mai inii la cele naturiste. Cea mai buna este infuzia din frunze de
patlagina: doua lingurite la o cana de apa fiarta, cite doua cani pe zi,
cu lingurita. Mai e buna infuzia de plamadica: doua lingurite la o cana
de apa fiarta, din care se consuma 2-3 cani pe zi. Sau infuzie din
muguri de pin: o lingurita de muguri de pin proaspeti sau uscati, la o
cana de apa clocotita, 2-3 cani pe zi, indulcite cu miere de albine.
Foarte utila este si infuzia de coada-soricelului: doua lingurite de
flori la o cana cu apa clocotita, din care se iau 2-3 cani pe zi. Daca
tusea este uscata trebuie consumate multe lichide. Foarte eficiente sint
cataplasmele cu seminte de in si faina, in amestec de 1/3 la 2/3 apa,
in care se fierbe totul pina se formeaza o pasta consistenta.
Se
pune intr-un saculet de pinza care se aplica pe piept. Se pot face
frectii cu ulei de ricin pe piept, dupa care se acopera cu o patura
groasa sau plapuma. Se pot face inhalatii cu musetel, levantica, cimbru,
cimbrisor, izma, rozmarin, frunze si ramuri tinere de pin. O reteta
care face minuni este mierea cu lapte fiert.Frectii si baiIn fiecare
seara este indicat sa se faca frectii cu macerat din boabe de ienupar
zdrobite in 250 ml rachiu natural sau cu otet aromatizat cu menta,
salvie, flori de lavanda, soc si petale de trandafir.
La
culcare, se vor face inhalatii cu aburi fierbinti deasupra unui vas in
clocot care contine busuioc, menta sau picaturi de ulei de pin sau
lavanda. In cazul cind boala este acuta, inhalatiile se repeta de 3
ori/zi. Mai sint recomandate bai de miini si picioare cu apa fierbinte
in care se pune faina de mustar negru, sare, flori de fin, soc sau
cimbru. Dupa baie, se pot pune comprese fierbinti cu suc de lamiie
imbibat intr-o bucata de pinza care se inconjoara in jurul gitului si pe
piept. Bolnavul va sta linistit timp de citeva ore, bine invelit,
intr-o incapere bine incalzita, pentru a putea transpira intens. Inca de
la declansarea bolii, se impune un repaus la pat de minimum trei zile.
Marul combate infectiile respiratorii
*
Marul, acest fruct atit de cunoscut si consumat, e dusmanul racelilor.
Are efect revigorant asupra organismului. Tusea si bronsitele cronice,
precum si cele acute pot fi tratate cu fiertura de mere. Se procedeaza
astfel: merele se taie marunt, apoi se adauga apa si se lasa sa fiarba
la foc incet timp de 10 minute. Lichidul se bea cald, cite 1-2 lingurite
de 8-10 ori pe zi. Daca bronsita este avansata, atunci este indicat ca
in fiertura de mere sa se adauge o lingura de ulei de floarea-soarelui
si putina miere de albine. In cazul tusei seci sint recomandate merele
coapte. Se face un amestec in proportie de 1:1:2 de mere date pe
razatoare, o ceapa rosie si o lingurita de miere de albine. Copiilor li
se recomanda cite o lingura de 7-8 ori pe zi. Peste un amestec din cinci
parti de mere, sase de radacina de hrean si o parte morcov date marunt
pe razatoare, se adauga sare, zahar si smintina dupa gust. Se prepara ca
o salata. Pentru amigdalita, se ia o lingura de praf de coaja de mar, o
lingura de seminte de in si 1-2 lingurite de miere, peste care se
toarna 0,3 litri de apa fiarta. Se fierbe totul intr-un vas inchis timp
de 10 minute, apoi se strecoara. Frunzele de mere sint o sursa
inepuizabila de vitamina C. De aceea este indicat sa se bea infuzie din
frunze de mere in cazul tuturor afectiunilor cailor respiratorii.
Retete pentru guturai
*
Pentru guturai si-au dovedit eficienta urmatoarele retete:- scortisoara
(10 g), flori de soc (30 g), sovirv (30 g), cimbrisor (10 g), radacina
de cerentel (20 g) - infuzie dintr-o lingurita de amestec la o cana cu
apa; se beau 2-3 cani/zi, indulcite cu miere de albine.- flori de tei si
de soc (cite 20 g din fiecare), tintaura (10 g), papadie (10), coaja de
salcie (20 g), conuri de hamei (20 g)- flori de tei (10 g), flori de
musetel (15 g), sovirv (15 g), fructe de coriandru si de fenicul (cite
20 g din fiecare), scortisoara (10 g), cuisoare (5 g), piper negru (5
g). O lingura de amestec la o cana cu apa; se beau 2 cani/zi, indulcite
cu miere; la o cana se adauga sucul de la o jumatate de lamiie. Are
rezultate excelente si in caz de gripa. Studiile clinice au aratat ca
aceasta reteta fitoterapeutica poate vindeca bolnavii de guturai sau de
gripa in maximum 58 de ore.
Remediu cu aloe
* Se
iau un kilogram de miere de albine, 20 grame de propolis dat prin
razatoare de plastic, 750 grame de aloe (frunze date prin razatoarea de
sticla sau plastic). Ingredientele se pun intr-un borcan de sticla si se
macereaza, la rece, timp de cinci zile. Se consuma cite o lingurita
dimineata si la prinz, cu doua ore inainte de masa. Dureri in git*
Ceaiurile de galbenele si musetel s-au dovedit calmante veritabile
pentru durerile de git. Ceaiul de macese si de catina, cite o lingura la
o cana cu apa clocotita se bea cite 2-3 cani pe zi. Indiferent de ce ne
doare, zincul este de mare ajutor, comprimatele pot fi cumparate din
orice farmacie.
Leacuri din strabuni
* - gripa, in
stadiu incipient, se poate trata cu o lingurita de tarite de griu fierte
5 minute intr-un litru de apa. Se acopera 10 minute, se adauga doua
linguri cu miere de albine si se beau 3-4 cani/zi.* - o ceapa taiata
felii si asezata la capul patului, pe noptiera, alunga gripa.* - sucul
de ridiche neagra are vitaminele B si C. Se foloseste ridichea cu tot cu
frunze. Se beau 20-50 de grame pe zi. Este contraindicata diabeticilor*
- pentru a face un sirop natural pentru tuse, fierbeti o lamiie timp de
10 minute. Strecurati sucul si adaugati doua linguri de glicerina si
doua de miere.
* - pentru inflamatia gitului, peste doua linguri
de rozmarin uscat turnati jumatate de litru de apa clocotita si lasati
sa infuzeze 10 minute. Strecurati lichidul si adaugati lamiie si miere. *
- chiar de la primele semne ale guturaiului, daca nu apare febra,
trebuie sa se bea 100 ml apa in care se picura 5 picaturi de tinctura de
iod. Se maninca un catel de usturoi.
* - se pun in fiecare nara cite una-doua picaturi de zeama de lamiie.
* - se piseaza unul-doi catei de usturoi, se pun pe tampoane de vata si se introduc in nari.
* - inhalatiile cu aburi din decoct de anason combat gripa.
* - guturaiul, gripa, laringita, tusea se trateaza cu o lingura de sirop de radacini de ciubotica-cucului.
*
- bai la picioare cu apa fierbinte foarte sarata (un pumn de sare/2
litri apa) timp de 10 minute, apoi se incalta sosete groase si se sta in
pat bine invelit.
* - pe piept, se pune compresa calda cu brinza de vaci sau terci de mamaliga.
* - se bea un pahar vin de casa cald cu 1/2 lingurita ghimbir.
* - mestecati seminte de marar pentru prevenire.
* - gargara cu decoct de viorele, suc de gutui, infuzie de turita mare, flori de galbenele, frunze de salcie.
Interesant bun articolul
RăspundețiȘtergereAi cumva si remedii naturiste pentru Guta?
Daca doriți să aflați remedii naturale pentru tratarea gutei, accesași linkul urmator
Ștergerehttp://calivita-valcea.blogspot.ro/2013/01/guta-remedii-naturiste.html
Vor urma si pentru guta!
RăspundețiȘtergereMultumim pentru aprecieri!