Fructele proaspete sunt produse alimentare
cu valoare nutritivă foarte ridicată, având în compoziţie cantităţi
importante de zaharuri, substanţe minerale şi vitamine.
Vitaminele sunt substanţe indispensabile menţinerii stării de sănătate a
organismului uman. Sunt sintetizate de plante şi îndeplinesc rolul de
mijlocitor al reacţiilor chimice ce se produc în corpul uman, în cadrul
proceselor de creştere şi reproducere. Lipsa vitaminelelor sau scaderea
lor în alimentaţie poate cauza tulburări mari în toate celulele şi
ţesuturile.
Fructele conţin o gamă largă de vitamine:
-vitamine solubile în grăsimi (Liposolubile)
-vitamine solubile în apă (Hidrosolubile)
1.Vitamine Liposolubile
Vitamina A : protejează organismul împotriva uscării celulelor epidermice. Se găseşte în caise, măceşe, coacăze.
caise |
Vitamina D: (antirahitica) are rol deosebit în metabolismul calciului în organism.
Vitamina E: cu rol deosebit de important în creştere şi fecunditate se găseşte în: alune, banane, portocale.
alune |
Vitamine din grupa K: antihemoragice, menţinând coagularea sângelui. Se găsesc în fructe ca: mere, măceşe, căpşuni.
mere |
Vitamina F: este indispensabilă pentru metabolismul grăsimilor, favorizând sintetizarea lecitinelor umane care intră în compoziţia creierului. Se găseşte în struguri şi seminţe de mac
struguri |
2.Vitaminele Hidrosolubile
Vitamina B1(thiamina): are un rol important, intervenind în metabolismul glucidelor şi favorizează depunerea glicogenului în ficat. Lipsa vitaminei B1 din alimentaţie duce la apariţia bolii BeriBeri. Se găseşte cu precădere în: mere, pere, prune, nuci, alune, lămâi.
lamaie |
Vitamina B2: (riboflavina): îndeplineşte un rol hotărâtor în procesul de creştere şi în metabolismul grăsimilor. Se găseşte în pere, mere, căpşuni, agrişe şi lămâi.
pere |
Vitamina C: (antiscorbutică) are rol hotărâtor în buna funcţionare a tuturor organelor şi ţesuturilor. Lipsa acestei vitamine din organism determină apariţia scorbutului. Sursa cea mai importantă de vitamina C o reprezintă fructele proaspete: măceşe, agrişe, cocacăze, portocale, grapfruit şi lămâi.
portocala |
Vitamina H (biotina) are rol important în procesul de creştere şi rezistenţa la boli infecţioase. Se găseşte în zmeură şi banane.
zmeura |
Alimentatia cu fructe este foarte benefica pentru sanatate. Vitaminele continute de ele, fortifica sistemul imunitar si astfel , el are puterea de a se lupta cu bolile si de a le stopa. Felicitari pentru postare !
RăspundețiȘtergereImi plac,le iubesc si mananc multe fructe....,iar imaginile sunt minunate ..nu mai vorbesc de vitaminile din ele!?
RăspundețiȘtergereImi place ce vad aici,interesanta postarea!
V-am adaugat linck-ul la mine pe blog... daca doriti schimb de linck...al meu este:
RăspundețiȘtergerehttp://ana-cafeneauatrandafirulrosu.blogspot.ro/..va rog sa ma vizitati si sa-mi spuneti daca va place!?
Merci pentru felicitari, Carina! Ma bucur ca-ti place!
RăspundețiȘtergereAna, sunt de acord sa facem schimb de linkuri! Il adaug imediat!