marți, 8 octombrie 2013

Sucurile carbogazoase, în special Coca-Cola, cresc riscul de cancer

Cunoscuta nutriţionistă Marie Vrânceanu ne avertizează: “Sucurile carbogazoase, în special Coca-Cola, cresc riscul de cancer”.

Deși am putea să consumăm sucuri naturale, gustoase și sănătoase, nu prea o facem.
Cu toții am consumat, cel puțin ocazional, sucuri carbogazoase. În special pe caniculă, o băutură rece pare un vis frumos, iar preţurile sunt destul de accesibile. Ideal ar fi însă să ne întrebăm ce conţin aceste licori şi cum ne afectează sănătatea.

Dacă adulții sunt mai rezistenți, copiii sunt victime aproape sigure ale acestor sucuri carbogazoase. „Nu doar că astfel de băuturi ne aduc kilograme în plus, dar ne și îmbolnăvesc. Sunt îndulcite cu sirop de porumb, foarte bogat în fructoză care, aşa cum s-a dovedit în urma unor studii, activează lipogeneza şi duce la insulino-rezistenţă. Mai mult, favorizează dezvoltarea steatozei hepatice şi a diabetului de tip

Sucurile carbogazoase, în special cola, cresc şi riscul de cancer”, susţine Marie Vrânceanu, nutriţionist la Cabinetul de Nutriţie şi Nutrigenetică Eurodiet.

„În California, pe eticheta de cola scrie «risc de cancer

„Sucurile carbogazoase denaturează gustul copilului pentru alimentele naturale, astfel încât nu va mai consuma cu plăcere fructe şi legume. În plus, Coca-Cola, din cauza conţinutului de cola, fructoză şi cofeină, poate duce şi la hipopotasemie dacă o consumăm în cantităţi mari. De asemenea, conţine şi acid ortofosforic, care demobilizează calciul din oase, crescând riscul de rahitism la copii şi cel de osteoporoză la adulţi. Pentru că această băutură este cancerigenă, din cauza colorantului 4 methylimidazol, de pe 21 decembrie 2012, preşedintele Boliviei a interzis-o în ţara sa, iar în California, pe eticheta de cola scrie «risc de cancer». În acest moment există o petiţie a Center for Science in the Public Interest ce propune interzicerea folosirii coloranţilor pe bază de sulfiţi amoniacali. Însă firma Coca-Cola a precizat că, exceptând California, nu va modifica procesul de producţie a băuturii în Europa şi niciunde în lume”, susţine nutriţionista.



                                 Pericol de steatoză hepatică

Maladiile hepatice sunt asociate, de obicei, cu abuzul de alcool, însă cercetătorii israelieni susţin că şi băuturile nealcoolice cu un conţinut ridicat de zahăr pot genera steatoza hepatică. Ei au descoperit că persoanele care beau în fiecare zi un litru de băuturi gazoase sau de sucuri de fructe sunt predispuse la steatoză hepatică.

7.000 de britanici, majoritatea trecuți de 60 de ani, se îmbolnăvesc, anual, de cancer pancreatic din cauza consumului de băuturi carbogazoase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu