luni, 14 ianuarie 2013

Guta - remedii naturiste




Guta este o boala metabolica in care se produce in exces acid uric. Acesta nu se elimina prin urina, asa cum este normal, ci se depune, sub forma de urati, in articulatiii sau in alte parti ale corpului.

Factori de risc:
In producerea acestor anomalii, pe linga aportul exagerat de carne (nucleoproteine) au rol si alti factori si anume: - supraalimentatia (in general) - consumul de alcool - sedentarismul Multi dintre cei care au guta sint obezi, mari consumatori de carne si bauturi alcoolice, sedentari. Se poate afirma astfel ca guta este rezultatul nerespectarii regulilor de viata rationala, in special de alimentatie rationala. Un rol important are si ereditatea, guta aparind cu frecventa mai mare in anumite familii. In cadrul acestor familii, la unii membri se constata o tendinta marcata de a avea acid uric in exces in singe si apar crizele tipice de guta.

Cauze:
Anomalia caracteristica a bolnavilor de guta este cresterea concentratiei de acid uric in singe (hiperuricemie). Aceasta apare fie din cauza unei productii crescute de acid uric in organism, fie a unei eliminari scazute prin rinichi. Acidul uric este un produs rezultat din metabolismul proteinelor, excesul putindu-se explica printr-un aport exagerat de carne si viscere (bogate in nucleoproteine). La producerea acestei stari poate contribui dereglarea unor verigi metabolice, care explica de ce in conditii alimentare similare numai unii dintre bolnavi pot prezenta acid uric in exces in singe.


Simptome:
Criza acuta de guta Prima criza de guta poate sa apara in plina sanatate: bolnavul se culca in conditii normale, este trezit brusc din somn, in timpul noptii, de dureri de mare intensitate (violente) aparute in articulatia degetului mare de la picior. In scurt timp, aceasta articulatie se umfla (tumefiaza) si se inroseste, pielea devine intinsa, stralucitoare, iar durerea este insuportabila. Inflamatia articulatiei si a tesuturilor din jur este atit de pronuntata, incit unii bolnavi cred ca au o infectie si incep sa ia antibiotice din proprie initiativa. Brusc, spre dimineata durerile scad putin, dar se intensifica in cursul noptii urmatoare. In citeva zile, fenomenele articulare dispar complet cu o senzatie de mincarime si descuamare a regiunii. In lipsa unui tratament, o asemenea criza poate dura 8-10 zile sau mai mult. Rareori, criza dureaza 2-3 saptamini. Recidivele pot apare dupa luni sau ani. Cu trecerea anilor, crizele acute de guta devin tot mai frecvente si afecteaza si alte articulatii.

Preventie:
Deoarece se cunosc cauzele gutei este posibila prevenirea ei, in primul rind prin masuri igieno-dietetice, printr-o viata rationala. Se recomanda evitarea supraalimentatiei, nu numai cu carne si viscere, ci si cu grasimi. Se recomanda, de asemenea, evitarea alcoolului. In cazul celor obezi, se recomanda regim hipocaloric, pentru revenirea catre greutatea ideala. Se recomanda, de asemenea, evitarea sedentarismului. Cei care au profesii sedentare, trebuie sa aiba o activitate fizica zilnica, prin practicarea gimnasticii, a mersului pe jos, a crosului, a jocurilor sportive. Factorul ereditar creeaza o predispozitie la guta, dar prin aplicara cu strictete a masurilor igieno-dietetice este perfect posibila evitarea aparitiei bolii.



Tratament naturist

- Se recomanda ceaiurile depurative, diuretice sau chiar diureticele usoare.
- Se face infuzie din una din urmatoarele plante: frunze de frasin, frunze de mesteacan, coada calului, troscot, rizomi de pir medicinal, radacina de iarba mare, radacina de osul iepurelui, fructe de catina. Se ia 1-2 linguri de planta la o cana de apa, se beau 1-3 cani pe zi.
- Rp. 1 - 20 gr flori de soc, 20 gr flori de tei, 30 gr frunze de mesteacan, 30 gr frunze de urzica, se i 1 lingurita amestec de plante la o cana de apa, se beau 2-3 cani pe zi, timp de 1 luna.
- Rp. 2 - 30 gr frunze de mesteacan, 30 gr radacina de osul iepurelui, 30 gr macese, 10 gr fructe de ienupar, o lingura la o cana de apa, se beau 1-2 cani pe zi timp de 2 saptamani.
- Rp. 3 - 15 gr flori de levantica, 25 gr flori de soc, 15 gr sunatoare, 15 gr radacina de brusture, 20 gr rizomi de pir medicinal, 10 gr fructe de ienupar, o lingura la o cana de apa, se beau la pranz 1-2 cani de infuzie calda, timp de 2 saptamani.

Vitamine si saruri minerale recomandate : Mg, S, Li.
• Se beau urmatoarele sucuri de legume : morcov + sfecla + spanac (sau
castraveti, cartofi); morcov + telina + spanac (sau patrunjel), suc de
spanac; morcov + patrunjel.

• Cura de fructe: lamai, capsune, zmeura, coacaze negre, agrise, afine,
caise, prune, cirese, pere, struguri, masline etc.
• Sa se consume usturoi. Mixati 200 g miez de pere cu un pahar de lapte
degresat. Luati cate 2-3 linguri de 3-4 ori/zi.
• Macerat in apa rece (10 ore) din 10 g radacini si frunze maruntite de
anghinare. Se incalzeste si se beau 3 cescute/zi.

• Ceai de: papadie (planta intreaga), flori de porumbar, frasin, frunze de
mesteacan (elimina acidul uric si colesterolul - se adauga un varf de cutit
de bicarbonat - se bea dupa 6 h), coada-calului, troscot, rizomi de pir,
radacini de iarba-mare, radacini de osul iepurelui, fructe de catina, fructe
de ienupar, pedicuta, urzici, pudra de coji de mere uscate, frunze si rizomi
de capsune, obligeana (cald), matase de porumb, ciubotica-cucului, barba-
-popii, macerat din radacini de brusture, macerat din frunze de merisor.

• Decoct din fructe de porumbar.
• Baie cu tataneasa.
• Se mananca 10 fire/zi papadie, culese in timpul infloririi.
• Masaj (se poate si cu aparat vibrator); gimnastica medicala; bai kineto-
terapeutice.
• Dezintoxicare intensa a organismului. Mai ales se bea ceai de urzica, de
2 ori/zi, timp de 14 zile, intre orele 15 si 19, cand luna descreste.
• Verificati ca locul de dormit sa nu aiba turbulente si radiatii.


Alcoolul, cafeaua, ceaiul, unele medicamente (vitamina C, aspirina, antinevralgicele, cortizonul) cresc cantitatea de acid uric din sange
Vitamine si saruri minerale recomandate : Mg, S, Li.
• Se beau urmatoarele sucuri de legume : morcov + sfecla + spanac (sau
castraveti, cartofi); morcov + telina + spanac (sau patrunjel), suc de
spanac; morcov + patrunjel.
• Cura de fructe: lamai, capsune, zmeura, coacaze negre, agrise, afine,
caise, prune, cirese, pere, struguri, masline etc.
• Sa se consume usturoi. Mixati 200 g miez de pere cu un pahar de lapte
degresat. Luati cate 2-3 linguri de 3-4 ori/zi.

Macerat in apa rece (10 ore) din 10 g radacini si frunze maruntite de
anghinare. Se incalzeste si se beau 3 cescute/zi.
• Ceai de: papadie (planta intreaga), flori de porumbar, frasin, frunze de
mesteacan (elimina acidul uric si colesterolul - se adauga un varf de cutit de bicarbonat - se bea dupa 6 h), coada-calului, troscot, rizomi de pir,
radacini de iarba-mare, radacini de osul iepurelui, fructe de catina, fructe
de ienupar, pedicuta, urzici, pudra de coji de mere uscate, frunze si rizomi
de capsune, obligeana (cald), matase de porumb, ciubotica-cucului, barba-
-popii, macerat din radacini de brusture, macerat din frunze de merisor.
• Decoct din fructe de porumbar.

Baie cu tataneasa.
• Se mananca 10 fire/zi papadie, culese in timpul infloririi.
• Masaj (se poate si cu aparat vibrator); gimnastica medicala; bai kineto-
terapeutice.
• Dezintoxicare intensa a organismului. Mai ales se bea ceai de urzica, de 2 ori/zi, timp de 14 zile, intre orele 15 si 19, cand luna descreste.
• Verificati ca locul de dormit sa nu aiba turbulente si radiatii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu