joi, 6 martie 2014

De ce e bine sa mananci condimentat?

    Ardeii picanţi, rozmarinul, tumericul, scorţişoara, oregano... toate aceste condimente nu doar îţi parfumează şi îţi îmbunătăţesc gustul felurilor de mâncare, ci au şi numeroase efecte benefice asupra sănătăţii tale. Iată cum:
  • Cură de slăbire: mâncărurile picante sunt perfecte. Mizează pe sos de chilli, pe ardei jalapenos tăiaţi felii şi presăraţi peste mâncare sau pe câteva linguri de paprika iute. De ce? Mai multe studii efectuate în universităţile americane arată că, după o masă superpicantă, eşti mai puţin tentată să „suplimentezi“ prânzul şi vei consuma, cu siguranţă, alimente cu mai puţine calorii. Capsaicina (substanţa conţinută de toţi aceşti ardei iuţi şi care de fapt dau acea senzaţie picantă) are ca efect reducerea greutăţii corporale prin mărirea consumului de energie şi reducerea poftei de mâncare. Ea va inhiba senzaţiile tale de poftă de ceva dulce, sărat sau gras. Nu doar atât: consumul de ardei iute duce la o mai bună circulaţie sangvină, are efect antiinflamator şi ameliorează durerile artitice. Încearcă-i cu tortilla, pizza.
  • Vrei să respiri mai uşor: caută condimente ca turmericul (curcuma). Utilizat mai ales pentru prepararea mâncărurilor cu specific indian, turmericul are un miros asemănător gimbirului, dar cu o aromă mai puternică şi mai picantă. Medicii din Asia foloseau acest condiment pentru a trata problemele respiratorii (are efect calmant asupra căilor respiratorii inflamate de la fum, aer poluat, praf). Turmericul reduce riscul de afecţiuni pulmonare, astm, laringită, şi previne infecţiile. Cum îl poţi folosi? Medical, poţi lua câteva tablete cu turmeric; dacă vrei să îl adaugi în mâncare, poţi să-l foloseşti pentru condimentarea orezului, peştelui, supelor.
  • Dacă vrei să te calmezi şi să-ţi recapeţi starea de linişte: încearcă rozmarin, mentă, scorţişoară. Studiile arată că antioxidanţii pe care îi conţin aceste condimente calmează zona din creier destinată activităţilor de învăţat şi memorie. În plus, efectul lor este unul calmant. Cum le poţi folosi? Nelimitat, în tot felul de combinaţii, ceaiuri, prăjituri, supe.
  • Reduc efectele grave pe care le are asupra organismului tău o masă bogată în grăsimi. Apelează la turmeric, oregano, rozmarin, paprika, cuişoare. Da, atunci când masa ta conţine alimente bogate în grăsimi, nivelul trigliceridelor creşte îngrijorător, iar organismul tinde să facă rezerve de grăsime. Atunci când adaugi condimente acestor alimente mai grase, nivelul trigliceridelor şi implict al insulinei scade, iar organismul nu îşi mai face „provizii“. Adaugă aceste condimente în orez, supe, dulciuri, friptură.

4 comentarii:

  1. Foartye interesant si bine documentat articolul, felicitari.
    Sa ai o primavara minunata plina de liniste si armonie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca va place si sper sa reusesc sa va trezesc si pe viitor acelasi interes!
    O primavara minunata si dvs!

    RăspundețiȘtergere
  3. Va doresc o primavara minunata, plina de liniste si armonie sufleteasca.
    LA MULTI ANI!
    Cu stima,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi ani si dvs!
      O primavara cu multa sanatate si realizari!
      Doamne ajuta!

      Ștergere