Unele dintre beneficiile
pentru sănătate ale
ardeiului iute sunt
aproape
incredibile, iar
reputaţia acestuia este în
continuă creştere, în urma
cercetărilor medicale.
Ardeiul iute poate
contribui la distrugerea
celulelor canceroase din
prostată, plămâni,
pancreas şi poate opri un
atac de cord în maxim 30
de secunde.
Ardeiul iute face parte din familia capsicum şi este cunoscut sub denumirea de capsicum annuum.
Ardeiul iute face parte din familia capsicum şi este cunoscut sub denumirea de capsicum annuum.
El ajută la
stimularea metabolismului,
prin acţiunea pe care o
are asupra structurii
venoase.
Beneficiile pentru
sănătate
Nu este nimic mai uimitor decât efectele pe care ardeiul iute le are asupra sistemului circulator, cum ar fi alimentarea elementelor vitale din structura celulară a capilarelor, venelor, arterelor şi ajutorul oferit pentru echilibrarea tensiunii arteriale. De aceea, ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arterială, curăţă arterele şi contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rău sau trigliceridelor. Având în vedere că bolile cardiovasculare sunt ucigaşul numărul unu la nivel mondial, proprietăţile ardeiului iute sunt deosebit de importante. Ardeiul iute este benefic atât pentru stomac cât şi tractul intestinal, deoarece stimulează mişcarea peristalică a intestinului, ajută la eliminarea fecalelor şi contribuie la reconstrucţia ţesutului din stomac, facilitând vindecarea leziunilor stomacale şi ulcerelor intestinale. Atunci când se consumă ardei iute, acesta declanează o senzaţie de căldură în tot corpul, din acest motiv chiar a fost una dintre plantele recomandate în caz de degerături. Usturător şi picant, ardeiul iute este adăugat în diverse feluri gustoase de mâncare din întreaga lume. Iuţeala este determinată de o concentraţie ridicată de capsaicină, studiată pentru utilizările ei pe scară largă, de la reducerea efectelor durerii, beneficii cardiovasculare precum şi capacitatea de a preveni apariţia cancerului. Capsaicina are un rol esenţial în deschiderea şi drenarea pasajelor nazale congestionate. În plus, alături de conţinutul ridicat de capsaicină, ardeiul roşu este o sursă excelentă de vitamina A, prin concentraţia de carotenoizi pro-vitamina A, inclusiv beta-caroten. Beta carotenul este nu doar un antioxidant puternic, ci poate fi convertit în organism în vitamina A, un nutrient esenţial pentru sănătatea tuturor ţesuturilor epiteliale (cele care căptuşesc toate cavităţile corpului, inclusiv tractul respirator, gastro-intestinal şi tractul reproductiv). Beta-carotenul poate fi util în reducerea simptomelor astmului, osteoartritei şi artritei reumatoide. În plus, activitatea sa antioxidantă contribuie la prevenirea daunelor radicalilor liberi care pot determina ateroscleroza, cancer de colon, diabet zaharat şi alte complicaţii, cum ar fi leziuni ale nervilor şi boli de inimă.
Lupta împotriva
inflamaţiei
Ardeiul
iute conţine capsaicină,
care încălzeşte corpul şi
este un inhibitor puternic
al substanţei P, o
neuropeptidă asociată cu
procesele inflamatorii. Cu
cât este mai iute un
ardei, cu atât aconţine
mai multă capsaicină. În
prezent se studiază
efectele capsaicinei ca
tratament pentru
tulburările fibrelor
nervoase senzoriale,
inclusiv dureri asociate
cu artrita, psoriazis şi
neuropatie diabetică.
Atunci când animalele
injectate cu o substanţă
care provoacă artrita
inflamatorie au fost
hrănite cu alimente care
conţineau capsaicină,
debutul artritei a fost
întârziat şi inflamaţia a
fost redusă în mod
semnificativ.
Ameliorarea pe cale
naturală a durerii
Capsaicina aplicată
local, s-a demonstrat în
urma studiilor, ar fi un
tratament eficient pentru
durerile de cap şi cele
provocate de osteoartrită.
Multe din studiile care se
refereau la gestionarea
durerii cauzate de
neuropata diabetică, au
enumerat beneficiile
aplicării locale a
capsaicinei şi rolul ei în
atenuarea durerii asociate
cu această condiţie. În
urma unui studiu de
amploare, pacienţi cu
psoriazis au folosit
preparate topice care
conţineau fie capsaicină,
fie placebo. Cei din prima
categorie au raportat o
îmbunătăţire semnificativă
a simptomelor. Principalul
efect secundar ar fi
resimţirea unei senzaţii
de arsură în zona
aplicată.
Beneficii
cardiovasculare
Ardeiul roşu iute, s-a dovedit a reduce nivelul colesterolului din sânge, a trigliceridelor şi agregarea plachetară, crescând în acelaşi timp capacitatea organismului de a dizolva fibrina, o substanţă cu rol important în formarea cheagurilor de sânge. Oamenii care consumă din belşug ardeiul iute, au şanse mai mici de a face atac de cord, accident vascular cerebral sau embolie pulmonară.
Ardeiul iute
ameliorează sinusurile
congestionate
Capsaicina
nu reduce doar
intensitatea durerii ci
stimulează fluidizarea
secreţiilor de mucus din
plămâni sau fosele nazale.
Capsaicina este similară
cu un compus care se
regăseşte în multe remedii
pentru răceală, cu rol în
ameliorarea congestiei
nazale, diferit fiind doar
timpul de acţiune
(capsaicina acţionează
mult mai repede). Un ceai
cu ardei iute stimulează
rapid scurgerea mucoaselor
din pasajele nazale,
ameliorând nasul înfundat
şi congestionat.
Stimulează
imunitatea
Ardeiul iute de
culoare roşu aprins are un
conţinut ridicat de
betacaroten sau
provitamina A. Două
linguriţe de ardei iute
pisat, furnizează 47% din
valoarea zilnică de
vitamina A, cu rol
important în lupta
anti-infecţie şi esenţială
pentru sănătatea
ţesuturilor epiteliale,
inclusiv membranele
mucoase care acoperă
pasajele nazale, plămânii,
tractul intestinal şi cel
urinar. De asemenea,
vitamina A este prima
linie de apărare împotriva
agenţilor patogeni,
invadatori.
Prevenirea
ulcerului gastric
Ardeiul iute are o
reputaţie negativă şi
nemeritată de a contribui
la apariţia ulcerului
gastric. Nu doar că
ardeiul iute nu provoacă
ulcerul gastric ci chiar
poate ajuta la prevenirea
acestuia prin distrugerea
bacteriilor care pot fi
ingerate, stimulând în
acelaşi timp celulele
mucoasei stomacului să
secrete sucuri de
protecţie, care împiedică
formarea ulcerului. De
fapt, consumul de ardei
iute este asociat cu
diminuarea riscului de
ulcer gastric.
Pierderea
kilogramelor
Căldura
care este resimţită de
către o persoană în urma
consumului de ardei iute
este energie care rezultă
în urma arderii
caloriilor. Chiar şi
ardeii roşii conţin
substanţe care contribuie
la termogeneză şi la
consumul de oxigen, chiar
şi mai mult de 20 de
minute după ce sunt
consumate.
Mulțumim de sfaturi😉
RăspundețiȘtergereCu mare drag! ;)
Ștergere