Sunt multe plante, cât și produse naturale care au o mare putere
antibiotică. Diferența dintre antibioticele de sinteză și antibioticele
naturale este aceea că antibioticele naturale nu au reacții adverse și
pot fi administrate atât pentru tratarea infecțiilor, cât și pentru
prevenirea lor.
Antibioticele
sunt prescrise copiilor mai ales în cazul infecțiilor O.R.L., care, de cele mai
multe ori sunt virale, nu bacteriene, prin urmare antibioticul nu va avea
niciun efect.
- În
1954 erau produse 2 milioane de kilograme de antibiotice. În 2000 se ajunsese
la 54 de milioane. - Pana la 80% dintre antibioticele prescrise pentru infecții
respiratorii nu sunt necesare.
- Atunci
când părinții se duc la medic cu gândul unui tratament cu antibiotic pentru
copilul lor, în 62% dintre cazuri vor primi un astfel de tratament, spre
deosebire de părinții care nu cer asta, și primesc antibiotic ca tratament în
numai 8% din cazuri.
- Antibioticele
omoară toate bacteriile din organism, inclusiv pe cele bune, reducând, astfel,
capacitatea organismului de a se apară de alte infecții viitoare.
- Antibioticele
au foarte multe efecte adverse, principalele fiind: dureri de stomac, diaree,
voma, iritații și eczeme ale pielii (mai ales la copii).
Locul 10: CHIMENUL Cultivat
originar in zona Marii Mediteraneene, chimenul este unul din acele condimente
care are o aroma distincta si un gust destul de puternic. Uleiul esential
extras din acest condiment are un conținut mare de compusi antibacterieni, care
pot oferi ajutorul sistemului imunitar. De asemenea, condimentul folosit in
preparate culinare cat mai des poate preveni racelile de sezon.
Locul 9: CEAPA Ceapa
era folosita ca tratament pentru raceli si tuse inca din Roma Antica, si inca
de pe atunci se stia ca ceapa are calitati minunate medicinale, fiind un bun
analgezic, antiinflamator si un ajutor pentru circulatia sangelui. Sulful din
ceapa, cel care ii ofera mirosul si gustul distinct, este si cel care are
proprietati antibacteriene. Siropul din ceapa se poate lupta eficient cu
racelile dar si cu tusea, mai ales cea seaca. Ceapa mica (salota sau esalota)
are cel mai mare continut de fenoli si antioxidanti, si este cea mai eficienta
ca antibiotic, fiind folosita si in tratarea intepaturilor de albina.
Locul 8: EUCALIPTUL Iata
un antiseptic natural, folosit si ca un puternic antiinflamator, care poate sa
se lupte cu infectii, bacterii, ciuperci si virusuri. Cel mai adesea este
regasit sub forma de ceai, insa poate fi gasit si sub forma de extract, ulei
sau sirop. Uleiul de eucalipt era folosit in Australia de aborigeni pentru
tratarea infectiilor si a ranilor si pentru a reduce febra. In secolul 19 era
folosit ca dezinfectant in spitale. Apoi s-a descoperit ca actioneaza si ca
expectorant, deci este un bun remediu si pentru tuse. Uleiul de eucalipt nu
trebuie ingerat direct, ci diluat sau folosit mai degraba pentru masajul
pieptului, al gatului si al fruntii.
Locul 7: EXTRACTUL DIN
CITRICE Ca orice mama responsabila, stii deja ca citricile au cel
mai mare continut de vitamina C, aceea care previne racelile. Insa, extractul
din citrice, mai ales cel de grapefruit, are proprietati antimicrobinene si
antibacteriene, fiind un excelent dezinfectant. Poate fi gasit in forma
lichida, capsule sau tablete, sau chiar si ca spray. Poate trata si eczemele
produse de scutece la bebelusi. Vitamina C este o substanta vitala in
dezvoltarea organismului, cu efecte importante in tratarea infectiilor si in
cresterea capacitatii organismului de a se lupta cu ele. Un studiu al Universitatii
Carolina de Nord a demonstrat ca vitamina C a ajutat pacienti sa se vindece de
muscaturi de sarpe, si de infectii virale si bacteriene extrem de puternice.
Locul 6: EXTRACTUL DIN FRUNZE
DE MASLIN Extractul din frunze de maslin contine oleuropeina, al carei
ingredient activ, acidul eleonlic are proprietati puternice antibacteriene si
efecte antivirale. S-a demonstrat ca este eficient in lupta infectiilor, a
herpesului, a oboselii cronice dar si a alergiilor si problemelor de piele.
Pentru ca functioneaza ca un antibiotic de spectru larg, se lupta, deci, si cu
racelile si gripele, cu problemele respiratorii si sinuzita. Ii mai adaugam si
capacitatea de a scade nivelul de zahar din sange, de a normaliza aritmiile, de
a inhiba oxidarea si de a relaxa arterele, de a tratata durerile de dinti, sau
cele cauzate de artrita sau hemoroizi.
Locul 5: MIEREA DE MANUKA Cel
mai delicios dar si mai mortal agent cand vine vorba de bacterii si virusuri
este mierea de Manuka, care provine din Australia si Noua Zeelanda. Ea poate sa
ucida o varietate larga de patogeni, chiar si periculosul virus, "mancator
de carne", Staphylococcus aureus, care duce la septicemii mortale. In
plus, cercetatorii au observat ca virusurile si bacteriile tratate cu aceasta
miere nu au devenit rezistente la efectele ei. Mierea de Manuka poate trata si
ulcerul, rani infectate deschise, racelile si gripele comune, dar si tusea.
Trebuie, insa, specificat, ca aceasta miere nu este recomandata copiilor mai
mici de 1 an, si recomandarea pediatrilor este de 1 lingura la 2-3 zile.
Atentie! Ea poate produce alergii la copii. Daca observati orice efect neobisnuit,
contactati medicul.
Locul 4: USTUROIUL Usturoiul
este, poate, cel mai indragit ingredient din preparatele romanesti. El este nu
numai foarte gustos, dar este si o planta minune, pentru ca are capacitatea sa
trateze o simpla infectie la ureche dar si o pneumonie periculoasa. Acesta
contine o multime de antioxidanti care omoara bacteriile si radicalii liberi
din sange si protejeaza sistemul imunitar. Ingredientul activ al usturoiului,
alicina, poate ataca si distruge si virusuri sau infectii puternice, si este
chiar recomandat pentru copiii care au astm.
Locul 3: ECHINACEA In
antichitate Echinacea era folosita mai ales pentru tratamentul ranilor
deschise, a difteriei si a otravirii. De cateva sute de ani este folosita si
pentru a se lupta cu bacteriile si virusurile, ajutand in acelasi timp sistemul
imunitar. Ea este recunoscuta ca poate distruge una dintre cele mai virulente
bacterii, acelasi Staphylococcus aureus, "mancatorul de carne". Cea
mai eficienta parte a plantei este radacina, din ea se extrag siropuri si
uleiuri. Florile si semintele sunt cel mai des folosite pentru ceaiuri. Este, de
asemenea, eficienta in tratarea herpesului, a infectiilor respiratorii, a
racelilor si gripelor si a alergiilor.
Locul 2: ULEIUL DE COCOS Mary
G. Enig, un biochimist cu doctorat in nutritie, este cea care a descoperit
potentialul uleiului de cocos. Ea spune ca organismul nostru foloseste un
ingredient-minune din acest ulei - monolaurin - pentru a se lupta cu diferite
boli si infectii, virusuri si bacterii. A fost chiar un caz foarte mediatizat
in SUA, prin care un bebelus nascut cu HIV, a scapat de virus, dupa ce a fost
hranit cu formula de lapte bogata in ulei de cocos. Recent, un medic din
Florida a observat rezultate excelente cand a tratat pacientii cu helicobacter
- o bacterie periculoasa prezenta in stomac. Luau o lingurita de ulei de cocos
virgin de trei ori pe zi. Medicul a recunoscut ca uleiul de cocos a fost mult
mai eficient decat alte antibiotice pe care obisnuia sa le prescrie.
Locul 1: ULEIUL DE OREGANO Oregano
este un condiment popular folosit mai ales in bucataria italiana. Insa, el nu
este grozav numai in arta culinara, este eficient si ca un antibiotic natural.
Un articol din 2001 din Science Daily a confirmat ca proprietatile
antibacteriene ale uleiului de oregano sunt eficiente si impotriva
stafilococilor, inhiband dezvoltarea acestor bacterii mult mai eficient, in
comparatie cu antibioticele standard folosite medical, precum penicilina sau
streptomicina. Cercetatorul Paul Belaiche a demonstrat ca uleiul de oregano
poate distruge 96% dintre bacteriiile pneumococice, 83% dintre cele
stafilococice si 78% dintre enterococi, cei care provoaca gatul iritat, febra,
sindromul socului toxic, cistita, anorexie si infectii puternice.
Alte antibiotice naturale Desigur,
ca nu trebuie sa ne limitam la cele 10 antibiotice naturale pe care ti le-am
propus. Poti folosi in alimentatia copilului tau, pentru preventie, sau in
tratamente, si alte produse ale naturii:
Condimente: chimion,
ghimbir, turmeric, cuisoare, boia, scortisoara, patrunjel, susan
Fructe: fructe
de padure, struguri, pepene rosu, kiwi
Legume: legumele
cu frunze verzi (mai ales varza), morcov, ciuperci, cartoful dulce
Altele: propolis,
migdale, ovaz, mei, orz, seminte de dovleac, alge de mare, iaurt,
kefir
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu