miercuri, 4 decembrie 2013

Factură mai mică la curent

           Factura la curent electric este din ce în ce mai mare şi-ţi goleşte în fiecare lună buzunarele? E cazul să iei măsuri! Sistemele standby, numite şi vampiri energetici, sunt adevăraţi hoţi de energie. Iată 10 sfaturi despre cum poţi să economiseşti curent electric pentru o factură cât mai mică.
Deşi oprite, «mănâncă» energie
Sistemele standby, cele care ţin în aşteptare aparatele electrocasnice, sunt scumpe şi nu fac decât să consume inutil energie.
Dacă ai face noaptea un tur al casei şi ai număra toate ledurile aprinse ale aparatelor, ai fi surprins cât de multe sunt: televizor, combină audio, calculator, CD player, monitorul şi tastatura computerului, filtrul de cafea, ceasul cuptorului cu microunde... Toate acestea nu fac decât să-ţi încarce factura la electricitate.
Consumă şi când nu funcţionează
Banalul încărcător de telefon este campionul furturilor. De câte ori n-ai plecat în grabă de-acasă luând telefonul de la încărcat şi lăsând încărcătorul în priză?
Află că acesta, chiar dacă nu este conectat la telefon, consumă electricitate. Se estimează că 95% din energie este risipită de un încărcător uitat în priză.
Cât putem economisi
Deşi ţi se poate părea că energia consumată de fiecare aparat lăsat în standby este mică, dacă ai înmulţi cu numărul aparatelor din casă şi cu numărul de zile dintr-un an va ajunge la o sumă substanţială.
Dacă toţi consumatorii din ţările industrializate ar scoate încărcătoarele din priză şi ar opri toate aparatele electrocasnice, în loc să le lase în standby, ar putea fi închise patru termocentrale electrice.
Aparatele sub tensiune afectează şi sănătatea
Un televizor care funcţionează trei ore zilnic, iar restul de 21 de ore rămâne în modul standby consumă aproximativ 40% din energie în modul standby. Un aparat lăsat sub tensiune poate fi „prăjit" la variaţii mari de tensiune.
Ca să nu mai vorbim de câmpul electromagnetic care există în jurul fiecărui aparat aflat sub tensiune şi care-ţi poate afecta organismul.
Pe lângă faptul că opţiunea standby consumă energie electrică, aparatele mai sunt expuse şi altor riscuri: riscul de producere a incendiilor, riscul de defectare a aparaturii în cazul apariţiei de supratensiuni în reţea.
Iată cât consumă pe an aparatele în standby:
Testele efectuate de experţi arată că valoarea consumului ascuns este de 5 euro pentru fiecare aparat (televizor, calculator, combină) lăsat în standby.
Dacă adăugăm radioul sau cuptorul cu microunde, atunci totalul poate să ajungă la 75 de euro anual. Potrivit unui studiu International Consumer Research&Testing totalul pentru toate aparatele din casă pe care le laşi în standby este de 500 de kwh/an.
Telefon fără fir: 7 kwh/an
Cafetieră: 13 kwh/an
 Ceas cu radio: 15 kwh/an
Radio: 15 kwh/an
Computer: 43 kwh/an
Televizor: 48 kwh/an
Boiler de bucătărie: 142 kwh/an
5 obiceiuri bune pentru un consum redus
Închide lumina când pleci din cameră. De fiecare dată când ieşi dintr-o încăpere, stinge lumina în urma ta. Nu are rost să laşi becuriele aprinse dacă nu mai stai în camera respectivă. Consumi energie electrică degeaba.
Nu te încălzi cu aparatul de aer condiţionat. Dacă ai impresia că la tine în casă este frig, în nici un caz nu încălzi camerele folosind aparatul de aer condiţionat. Acesta consumă foarte multă energie iar factura la lumină îţi va goli buzunarele.
Foloseşte prelungitoare cu butoane on-off. Foloseşte prelungitoare cu butoane on-off care îţi permit să închizi accesul la curent chiar dacă laşi aparatura electrică sau electronică în priză. În felul acesta este mult mai uşor să reduci consumul de curent, fără a mai fi nevoie să scoţi aparatele, pe rând, din priză.
 Foloseşte becuri economice. Becurile cu incandescenţă consumă foarte mult curent electric faţă de cele economice şi se ard mult mai repede decât acestea. Becul fluorescent consumă de 4-5 ori mai puţin curent electric deci factura ta la lumină va fi mult mai mică.
Nu deschide prea des uşa frigiderului. Cu cât ţii uşa la frigider mai mult timp deschisă, cu atât frigiderul va consuma mai multă energie pentru a răci aerul cald care pătrunde din exterior. Uşa frigiderului trebuie să fie închisă etanş. Verifică din când în când dacă garnitura care asigură închiderea etanşă se află la locul ei, în poziţie corectă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu