vineri, 22 februarie 2013

Binefacerile vinului fiert


Dupa o zi obositoare la serviciu ori o plimbare mai lunga prin frig, vant
si ninsoare, odata ajuns acasa, o cana de vin fiert, aromat cu mirodenii,
de preferat piper, cuisoare si scortisoara, e tot ce poate fi mai bun pentru
sanatate.
 
Nu se stie cand si cine a fiert vin pentru prima data, dar se presupune ca
a facut-o ca sa vina in sprijinul persoanelor care munceau afara. Cu
timpul, vinului fiert i s-a adaugat miere, apoi zahar, dupa care s-au
folosit si mirodenii, pentru gust si aroma.
 
Vinul fiert - se prefera cel rosu - este antiseptic, incalzeste,
incurajeaza transpiratia, scade febra si grabeste vindecarea in caz
raceala, gripa si pneumonie.
 
Bun in caz de epuizare fizica sau psihica
 
In plus, reduce inflamatiile, este nutritiv si revigorant, creste pofta de
mancare, fiind ideal in anemii si epuizare fizica sau psihica. Toate
aceste calitati se datoreaza zaharurilor, acizilor organici, glicerolului,
compusilor fenolici, aminoacizilor, vitaminelor, precum A, B1, B2, PP, si
mineralelor.
 
La tara, bunicile si mamele dadeau, la masa, cate un paharut de vin
copiilor slabi, palizi, anemici, lipsiti de pofta de mancare. Dar vinul
trebuie sa fie natural, facut in propria gospodarie.
 
Strugurii rosii si negri, ca si vinul rosu, contin resveratrol, un
antioxidant puternic, capapil sa fluidifice vasele de sange si sa previna
deteriorarea lor, diminuand astfel trombozele.
 
Vinul rosu, consumat regulat, cu deosebire in anotimpul rece, te tine
departe de infarct si previne bolile de inima. Studii recente au relevant
faptul ca resveratrolul, o minune de antioxidant, inhiba raspandirea
celulelor canceroase.
 
Baut in cantitati rezonabile, ca medicament, vinul rosu creste valoarea
colesterolului bun si previne formarea celui rau, fiind totodata excelent
pentru o digestie normala.
 
Fierbe vinul ca la carte!
 
Daca-ti place sa te rasfeti cu o cana de vin fiert, privind pe geam la
iarna zgribulita de afara, iata cum trebuie fiert vinul ca sa-si pastreze
toate calitatile.
 
Se pune vinul (1L)la foc mic impreuna cu zaharul, dupa preferinta, o bucata
mica de 1—2cm de coaja de portocala,  2 cuisoare si 10-20 boabe de piper
negru, scortisoara, dar... nu se fierbe.
Se inchide focul inainte ca lichidul din ibric sa atinga punctul de fierbere
si spuma care se formeaza deasupra nu se indeparteaza.
Dupa ce sa mai racit putin se poate adauga mierea in loc de zahar,
fierbind mierea ii distrugem calitatile ei medicinale.
 
Daca ai racit, nu te indrepta spre dulapiorul cu aspirina si paracetamol.
Incalzeste niste vin rosu, bea-l cat poti de fierbinte si apoi baga-te sub
plapuma.
Vei adormi indata si-ti va fi mult mai bine cand te vei trezi.
 
Sa avem sanatate!

2 comentarii:

  1. Excelenta idee - trebuie sa fie pusa in aplicare acum. O seara linistita cu aroma de scortisoara va doresc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Va urez pofta buna la o cana de vin fiert si o seara cat mai placuta in continuare!

    RăspundețiȘtergere