duminică, 27 noiembrie 2016

Rețeta de săpun făcut în casă

M-am gândit să vă ofer și vouă rețeta mea de săpun natural realizat în casă.
E destul de simplu de realizat.
Fie că îți dorești o rețetă de săpun natural pentru uz personal sau încerci această rețetă homemade pentru a le oferi celor dragi cadouri naturale, producerea de sapun natural este o metodă preferată celei industriale.
Pentru a obține 2 kg de săpun, ingredientele necesare sunt următoarele (e important să fie respectate cantitățile):
-1,2 litri ulei de masline
-150 ml ulei de palmier
-150 ml ulei de nucă de cocos
-480 ml apă distilată rece
-200 g sodă caustică (hidroxid de sodiu NaOH)
Dacă nu găsiți unul dintre tipurile de ulei precizate de mine mai sus, îl puteți înlocui fără probleme cu ulei de floarea soarelui sau de porumb, care se găsesc în comerț.
Pe lângă toate acestea, puteți adăuga pentru aromă unul dintre următoarele ingrediente: feliuțe de măr, frunze de mentă, bucăți de portocală sau lămâie, frunze de lavandă, boabe de cafea, petale de trandafir, batoane de scorțisoară, tărâțe etc.
Mai sunt necesare pentru realizare următoarele: mănuși chirurgicale, spatulă de silicon, forme de silicon, mixer.
Modul de preparare: 
-Soda caustică se dizolvă în apă. Atenție la acest proces, căci soluția se va încălzi și va produce vapori toxici de care ar trebui să te ferești, atât tu cât și eventualele animale de casă ori copiii. Recomandat este să faci săpunul natural într-o încăpere bine aerisită (poți ține fereastra deschisă pe toată durata preparării).
-Încălzește uleiul si măsoară temperatura. Atât temperatura uleiului, cât și a sodei trebuie să fie în intervalul 37-43 grade Celsius.
-În momentul în care uleiul și soluția de sodă caustică au aceeași temperatură se adaugă soluția de sodă caustică peste ulei. Se amestecă cu mixerul până ce compoziția se îngroașă de consistența unei budinci mai subțiri
-Se adaugă aromele enumerate mai sus și se amestecă în compoziție.
-Se pune săpunul astfel obținut în formele de silicon și se acoperă cu un prosop sau o pătură. Se lasă 18-48 ore, timp în care continuă reacția de saponificare. În acest interval, săpunul trece printr-o stare de gel după care revine la starea opacă. Sapunul va continua să se încalzească încă câteva ore.
-După 24 de ore, săpunul este suficient de tare. Se va lasa la uscat cel putin 3-4 săptămâni înainte de a se folosi. Recomandat este să testați pH-ul sapunului natural, folosind hârtie indicator. Săpunul pentru a fi folosit in siguranță daca prezintă un pH intre 7 si 9.5.
Va doresc mult succes în realizarea acestui minunat săpun natural și foarte sănătos. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu